Veliki požari u Kaliforniji: Vatra guta sve pred sobom

0
139

Guverner Californije Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje u tri okruga nedaleko San Francisca zbog 14 velikih požara koji gutaju sve pred sobom.

Najgore je u poznatim vinskim područjima Napi i Sonomi gdje je poginulo najmanje 10 i evakuirano više od 20.000 ljudi. Vatra se preko noći proširila na čak 320 kvadratnih kilometara površine.

Lokalni vatrogasni zapovjednik je rekao da su golemi požari progutali čak 1.500 objekata. Desetine ljudi završili su u bolnici, a ima i nestalih, prenosi Hina.

“Nažalost, to su konzervativne procjene. Požari potpuno razaraju čak osam okruga u sjevernoj Kaliforniji,” rekao je Ken Pimlott.

Barry Biermann, šef vatrogasaca u Napi, kazao je da je na njegovu području izgorjelo više od 50 građevina. Dramatično je i u okrugu Calistoga, gdje je vatra progutala nekoliko građevina, nekoliko osoba je završilo u bolnici zbog teških opeklina.

Vatra će ostaviti i teške posljedice po privredu te regije jer je to područje širom svijeta poznato po vinogradima.

Američki meteorološki zavod izdao je uzbunu i za cijeli zaljev San Francisca jer jaki vjetrovi nose crni dim na to područje.

CBS navodi da je ovaj požar na području Nape možda najveći od onog iz 1981. godine, kada je uništeno 65 građevina, a ukupna šteta procijenila se na 36 miliona dolara.(hina,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here