Vehid Jahić: Građani, pobunite se olovkama!

0
611

O toku predizborne kampanje i porukama koje kandidati upućuju građanima, razgovarali smo sa Vehidom Jahićem, predsjednikom Gradskog odbora i nosiocem liste Stranke penzionera/umirovljenika u Tuzli.

Kako ocjenjujete dosadašnji tok kampanje?

„Kao da čitam „Lažu i paralažu“ Jovana Sterije Popovića. Većina kandidata iz skoro svih stranaka nude stare ili nove „šarene laže“, da se „uvale“ u fotelje vlasti. Najžešći su oni koji već dvije decenije manipulišu i stalno samo obećavaju. Naravno,u kampanji ima i snaga koje su nove, koje nisu lažno obećavale. Oni vode pristojnu kampanju, ali mislim da to slabo dopire do ušiju i očiju građana. Vladajući manipulatori su agresivniji, oni praktično „urliču“ obećanja, koja su nam i dosad nudili, a nisu provodili“, smatra Vehid Jahić.

Kako da građani prepoznaju lažna obećanja?

„Lako. Neka se sjete obećanja o 100.000 radnih mjesta, novim investicijama, racionalizacije javne uprave i potrošnje, eliminisanja kriminala i korupcije, nepotizma, stabilizacije zdravstvenog i socijalno-penzionih fondova, zapošljavanja sposobnih, a ne podobnih i niz drugih obećanja koje su i ranije davale vladajuće stranke. Neka birači od njih traže odgovore – zašto to nisu ispunili? Tek tada mogu prosuđivati o „šarenim lažama“ istih stranaka“.

Ovo su lokalni izbori, a vi govorite o općim temama. Šta je bitno na lokalnom planu, konkretno u Tuzli u TK?

„Odnos opšteg i lokalnog je lažna dilema, koju nameću vladajuće stranke. Na taj način žele prikriti manipulatorski karakter vladanja. Sve loše što SDA, SBB, HDZ, SNSD, SDS i druge vladajuće stranke čine na opštem planu, činiće i na lokalnom i to još žešče, ili po građane pogubnije. To su stranke koje se ne zalažu za jedinstvenu državnu politiku, već sve dijele, od mjesne zajednice do vrha države. Nažalost, sličnu politiku su vodile i druge stranke dok su tvorile vlast u entitetima i državi, od S BiH, do SDP, Boljitka… Sa takvom politikom nema stabilizacije lokalnih zajednica. Sa svojim pionima u lokalnim zajednicama, vladajuće oligarhije će lakše manipulisati sa svima nama. Zato se Izetbegović, Radončić, Čović, Dodik, Imamović i drugi – kao promotori navodno opće politike – žestoko bore da njihovi poslušnici osvoje vlast u lokalnim zajednicama“.

Kako to da prepoznaju građani i šta da učine?
„ S obzirom na stanje u našem društvu i državi, jedina logična poruka mi se čini – građani pobunite se na izborima. Ne idite na ulicu, tamo će vam vlast poslati policiju sa pendrecima, već se pobunite olovkama i na izborima okrenite leđa vladajućim strankama, koje su većinu nas dovele u očajno stanje. Olovka je efikasnija od ulice. Uostalom, Univerzalna deklaracija UN o ljudskim pravima iz 1973. godine, član 35. glasi: „Kada vlada (vlast) krši prava naroda, pobuna je za narod, kao i svaki dio tog naroda, najsvetije pravo i najneophodnija dužnost“. Kod nas i predstavnici vladajućih stranačkih tajkuna često tvrde da ima previše kriminala, korupcije, sive ekonomije… Sve su to društveni problemi koje vlast čini i ne rješava. Zato građani, pobunite se olovkom i izaberite one koji vas nisu varali“.

Koja prava krši vlast?
„Mnoga. Oni vrše nasilje nad zakonima, nad ekonomijom, nad razumom… Uglavnom provode zakone kojinjima idu u prilog. Kad im zatreba zakone krše odlukama. Ekonomiju su podredili uglavnom svojim interesima. Po glavi građanina imamo najbrojniju administraciju. U zapadnoevropskim zemljama na 1.000 građana zaposlen je jedan javni službenik, a kod nas na 52 žitelja. U istim zemljama za plate javne uprave troše pet do sedam posto BDP-a, a kod nas skoro 14 posto. Prema podacima Centra za istraživanje i studije (GEA) poslanici u evropskim zemljama imaju uglavnom jednu do dvije i po prosječne plaće u državi, ili dvije do pet prosječnih penzija. Hrvatski i slovenački poslanici imaju skoro tri, a u Srbiji oko dva prosjeka države. Naši poslanici imaju „ajluk“ od šest prosječnih plata u BiH, ili 14 prosječnih penzija. Takvih razlika nije bilo ni u feudalnim društvima. To je nasilje nad ekonomijom. Nasilje nad razumom čine tako što „bosovi“ u javnim ustanovama i preduzećima vrše progon onih koji prijave korupciju i kriminal, a štite one koji to čine. Zar to nije nerazumno?

Mnoge stranke obećavaju i ekonomski prosperitet. Ima li nade?
„Nikakav ekonomski program neće dati rezultata dok vlast ne smanji ogromne razmjere kriminala i korupcije, te ne racionalizira javnu potrošnju. Razlog je jednostavan. Može vam neko dati milijarde maraka, ili eura, ali ako one „nestanu“ u kriminalno-korupcionom lancu, nema para za razvoj, za ekonomiju. Vlasti su i Agendu provode „od repa“. Reformu su počeli od radnika i penzionera, opljačkanih i poniženih, a ne od gorućih problema ovog društva – kriminala, korupcije i javne uprave, te stabilizacije fondova. Sreća, pa MMF nove tranše uslovljava rješavanjem pitanja kriminala, korupcije i javne potrošnje.“

Šta građani da čine?
„Neka misle globalno, a rade lokalno. Znači, ko vas globalno satire, ne birajte pristalica takve politike na lokalnom planu. Alternativa postoji, ima stranaka koje se zalažu za poštenje i pravdu, poput Naše stranke, Stranke penzionera/umirovljenika. Mi dosad nismo iznevjerili građane. To je važan detalj za razumne ljude. Pozivam i one koji apstiniraju da izađu na izbore i pomognu aktivnim biračima, koji se možda žele pobuniti, olovkom naravno. Uz sve, želim napomenuti da i u korumpiranim strankama ima poštenih ljudi, koji su tamo „zalutali“, ili misle da nešto mogu ispraviti. Problem je što ih u tamošnjim vrhovima pritišću „politički aligatori“, koji žele samo poslušne, a ne sposobne“.

Šta na izborima očekuje Stranka penzionera u Tuzli?
„Procjene su nezahvalne. Građani i većina penzionera u Tuzli su podijeljeni između SDP s jedne, te SDA, SBB i HDZ s druge strane. Želim im poručiti da su u posljednjoj deceniji cijene na malo porasle za 68 posto, plate u prosjeku za 64, a penzije samo za 10 posto. Jedan od razloga e što ih niko ne predstavlja u parlamentima. Oni moraju imat svoje zastupnike u parlamentarnim tijelima, ako misle preživjeti. Pokazuje to i slučajj sa usvojenim Prijedlogom zakona o PIO/MIO, koji je konfuzan i diskriminatorski, prema postojećim penzionerima. Zar nemaju dva dobra razloga ne glasati za one koji ih ugrožavaju. Nadam se, da će to penzioneri, ali i svi ugroženi građani shvatiti.“

Šta očekujete nakon izbora?
„Mnoge opcije su moguće. Ne bih volio da Tuzla postane mjesna zajednica Sapne, ili Banovića.U tom slučaju, grad bi mogli zvati i Kukunama”, zaključio je Vehid Jahić. (Razgovarao: Adnan Bošnjić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here