Večeras počinje Jevrejska nova godina: Početak novog životnog ciklusa

0
283

Jevrejska nova godina, 5778. prema jevrejskom kalendaru, počet će večeras sa zalaskom Sunca, javlja Anadolu Agency (AA).

Običaji povodom Jevrejske nove godine razlikuju se od zemlje do zemlje. Uglavnom, razlika je u jelima koja se služe, zavisno koje voće ili jelo je dostupno u kojem dijelu svijeta.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci govorio je o običajima i značaju Nove godine za Jevreje kako u BiH tako i u svijetu.

– Upis u knjigu života –

“Naravno, to nije prvi mjesec u jevrejskom kalendaru nego je sedmi, ali je početak ciklusa kada se ubiru plodovi i kada se ima oko čega zabaviti. Sam početak Nove godine je praznik kojim se obilježava period koji je više ispred nas nego iza nas. Naime, od tada pa sljedećih deset dana se ustvari ispituje pred Bogom kakvi smo bili u protekloj godini, da li spadamo u one koji su odmah upisani u knjigu života za sljedeću godinu, ima i onih koji to nisu zaslužili”, pojasnio je Finci.

Većina je, kako je kazao, između to dvoje, niti su dobri niti loši, pa su na preispitivanju. Da bi postigli to preispitivanje, Finci je objasnio, redovno se mole Bogu.

Posebnih obaveza oko hrane nema, međutim, običaj je da na stolu uvijek bude riba “da bi bili glava među narodima, a ne rep”.

“I da se umnožavamo onoliko koliko ima i ribe u moru. S druge strane, treba da bude i nar da godina koja je pred nama bude ispunjena kao što je i nar ispunjen zrnima pogotovo što u naru, kažu, ima 613 zrna, upravo koliko ima i zapovijedi u Tori”, istakao je Finci.

Specifična je i čestitka koja se povom ovog jevrejskog praznika, koji se negdje u svijetu slavi jedan, a negdje dva dana, upućuje.

“Ono što je važno reći jeste da čestitke koje se upućuju uglavnom glase: Da budeš upisan u knjigu života”, kazao je Finci.

Elma Softić-Kaunitz, generalni sekretar Jevrejske zajednice u Sarajevu, pojasnila je da se nekada dogodi da Nova godina pada u septembru, a nekada u oktobru.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here