Vaša pisma: Više od igre

0
357

Desiće se fudbalska utakmica. Zašto bi jedna obična utakmica skrenula pažnju, pogotovo u ovo doba ili bolje nedoba, kada živjeti znači preživljavati i kada štrajkovi predstavljaju način borbe za “hljeb nasušni”?

Vjerovatno skreće pažnju zato što to, ipak nije obična utakmica. Prvi put u nekom zvaničnom takmičenju svoje sportsko umijeće suprotstavljaju FK “Sloga” i FK “Sloboda”. Dva tima iz istog grada, a sa jednim zajedničkim imeniteljem: Azmir Husić.

U bliskoj prošlosti, vođena entuzijazmom, ličnim novcem i iskrenom namjerom da “pobjeda” i “biti najbolji” bude vodilja, Azmir Husić je FK “Slobodu” doveo do vrha i FK “Sloboda” je tih godina bila veliki Klub u okviru države. A, trajalo je do trenutka kada su se počeli javljati likovi koji su htjeli dio za sebe koji im ne pripada, a kojima FK “Sloboda” nije ništa značila. Nažalost. Vidjevši kako stoje stvari i koji su motivi njima primarni, čovjek koji je FK “Slobodi” dao formu, smisao i perspektivu, otišao je. Nakon toga počinje urušavanje kluba kojeg počinju napuštati trener i igrači i ništa više neće biti isto za FK “Slobodu”…

Nekako u isto vrijeme, daleko od očiju navijača i javnosti, u Simin Hanu, na meraji, jedan mali fudbalski klub, osnovan 1955. godine, i nazvan “Sloga”, igra svoje utakmice u 2. Kantonalnoj ligi (rang 5. lige). Igra, tavori, ali ne odustaje. I tom malom klubu se 2012. godine iznenada dešava da ga vidi i želi mu pomoći isti onaj čovjek koji će kasnije FK “Slobodu” dovesti do njenih visina – Azmir Husić. Isto kao i FK “Slobodi”, od tog trenutka ništa više nije i neće biti isto za FK “Slogu”.

Samo po sebi se nametne vječna dilema: “mali” i “veliki”. Tako, jedan “mali” FK “Sloga” iz Simin Hana, sa Azmirom Husićem, vremenom iz 2. Kantonalne lige stiže do 1. lige Federacije BiH. U toj ligi igra zapaženu ulogu i bori se za ulazak u Premijer ligu BiH. Međutim, šta je fudbalski klub bez svog stadiona? U Simin Hanu “niče” novi stadion, a čiji je vlasnik FK “Sloga”, tako da ovaj klub utakmice prvenstva igra na svom stadionu. Nedavno je na tom stadionu u prvom kolu Kupa BiH “mala” FK “Sloga” izbacila jedan “veliki” HŠK “Zrinski” iz daljnjeg takmičenja. Podrška koju fudbaleri FK “Sloge” imaju od svojih navijača, svoje “Divizije”, za borbenost, želju i način kako se bore za svoj Klub, se ne smije previdjeti.

Nakon Azmira Husića, FK “Sloboda” počinje blijediti. Taj Klub, koji je sada svačiji i ničiji, u kome je promenada i trenera i igrača, ostaje sa svojom pričom o tome “kako je nekad izgledao i bio najbolji”. Sada, ostaje mu da se bori za opstanak u Premijer ligi BiH i živi od sjećanja, ako uspije.

Ono, ko je “veliki”, a ko “mali”? I jedne i druge čine ljudi, ali velike napravi samo Čovjek sa svojom iskrenom nakanom i željom. Zato, jedna “mala” FK “Sloga” postaje istinski veliki klub. Vodi ga entuzijasta koji se može činiti čudnim u ovim vremenima, koja su zaista nedoba, jer ovakav entuzijasta, želi još više učiniti i za druge.

Naše “labudice”, naš OŽRK “Jedinstvo” Tuzla, je ostvario prvu pobjedu u jednom međunarodnom rukometnom ženskom takmičenju. Možda nije bilo presudno za pobjedu, ali tiho i bez pompe, Azmir Husić je nedavno finansijski pomogao i ovaj klub kako bi mogao koliko-toliko lakše svakodnevno funkcionisati.

Na kraju, raduje i s nestrpljenjem očekujemo prvu zvaničnu utakmicu FK „Sloge“ i FK „Slobode“. Jedan tim je bio na vrhu, drugi ide ka tome, a oba se ne mogu u svojim različitim pričama odvojiti od Azmira Husića. Iskreno, neka pobijedi bolji! (Adnan Burina, Tuzla)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here