Vaša pisma: “Noćna mora” stanara Ulice Dragiše Trifkovića (Foto)

10
1318

Poštovani, stanujemo u Ulici Dragiše Trifkovića (bivša Ratka Vokića). To je uska, slijepa ulica, dužine par stotina metara koja povezuje ulicu I Tuzlanske brigade sa pet velikih stambenih objekata, nekoliko manjih kuća, petnaest garaža, u kojoj se nalazi Centar za kulturu (Dom mladih) Tuzla. Naši problemi traju već predugo, ne rješavaju se a imamo utisak da nikome i ne pada na pamet da pokuša da ih riješi. Obraćali smo se, što pojedinačno, što zajednički, svim relevantnim institucijama zaduženim za rješavanje ovakvih problema, od Savjeta MZ Stari Grad, MUP-a TK, Gradske uprave, nadležne Gradske Službe i Inspekcije, Kantonalne Inspekcije, do raznih direktora koji su vodili Dom mladih, odnosno, vlasniku disko kluba Palma.

Radi se o slijedećem:

Noćni disko klub Palma

Vikendom, kada se svi ljudi raduju zasluženom odmoru, nama u ulici Dragiše Trifkovića (Ratka Vokića) počinje ”noćna mora”. Noćni disko klub Palma, koji je smješten u neadekvatnom prostoru Centra za kulturu (Dom mladih) Tuzla, je dobio dozvolu od nadležne Službe Gradske uprave Tuzla da može da radi petkom, od 21,00 do 02.00, odnosno subotom od 21,00 do 04,00 sati, bar tako tvrdi vlasnik Palme, inače Direktor JP ”Panonika” (Maid Porobić – op.r.)

Obzirom da se radi o neadekvatnoj sali koja je pokrivena samo limenim krovom, bez adekvatne zvučne izolacije, u vrijeme rada noćnog disko kluba Palma, stanari ulice Dragiše Trifkovića (Ratka Vokića) mogu samo da čekaju kraj rada kluba Palma i odlazak posjetioca, pa da pođu na počinak i odmor.

Stampedo nastaje oko 23,00 sati, kada se zatvore ugostiteljski objekti i kafići u Tuzli, koji rade normalno radno vrijeme. Ulicu zaposjednu vozila, uglavnom već ”raspoloženih” posjetioca kluba Palma koji ne vode računa gdje i kako će ostaviti svoja vozila. Moćne mašine disko uređaja iz kluba Palma, unište mir u ulici i igranka može da počne. Kako za stanovnike ulice, tako za posjetioce noćnog kluba Palma.

Kao što smo već rekli na početku, nema organa kojem se nismo obraćali, svi su nas razumjeli, ali niko ništa nije poduzeo da nešto promjeni. Pitamo se zašto?

Vlasnik noćnog disko kluba Palma tvrdi da je on zakupoprimac, da uredno plaća zakup i da trebamo da se obratimo zakupodavcu (Dom mladih), koji je, po njemu, odgovoran da izvrši građevinske radove i prostor dovede u adekvatno stanje, za noćni rad. Direktori i direktorice Doma mladih, u prethodnim mandatima, nisu htjeli niti da se sastanu sa delegacijom građana i predstavnicima MZ Stari Grad, niti da nas upoznaju sa formom odnosa sa vlasnikom disko kluba Palma.

U nadležnoj Gradskoj Službi nismo dobili odgovarajuće odgovore i dokumentaciju i koji su nas upućivali na Upravu Doma mladih. Zakupodavac, Centar za kulturu (Dom mladih), svako malo mijenja Upravu i ni jedan od direktora nije bio voljan da rješava taj problem.
Opštinski organ, koji je odobrio rad privatnog kluba u javnoj ustanovi se čudio da postoje takvi problemi, da je to stari aranžman, još od 1986.god. i da niko u Gradu nema odobrenje da radi duže od 02,00 sati.

Parkiranje

Potrebe za parking mjestima stanovnika ove ulice daleko premašuju kapacitete i mogućnosti koje stvarno postoje. Pored toga, problem usložnjavaju posjetioci Centra za kulturu (Dom mladih), naročito noćnog disko kluba Palma, a u poslednje vrijeme i posjetioci slanih jezera Panonika, koja se nalaze relativno blizu.

Pripadnici MUP TK se nevoljko odazivaju na pozive, i samo ako su pozvani, u slučajevima kada dođe do totalnog zagušenja i prekida komunikacije u ulici. Imali smo sastanke sa ljudima koji vode policijske organe MUP-a i MZ Stari Grad. Izborili smo se da se ispune svi njihovi zahtjevi po pitanju postavljanja vertikalne i horizontalne signalizacije, ali se problemi nisu riješili.

Tražili smo:

1. Da Služba za razvoj i poduzetništvo Grada Tuzla, ukine dozvolu rada disko klubu Palma poslije 23 sati, i da isti radi kao i svi lokali i disko klubovi u Gradu Tuzla, dok se prostor u kome djeluje disko klub ne privede namjeni, bez ugrožavanja mira i reda u ulici Dragiše Trifkovića.

2. Ukoliko se i dalje insistira na radu disko kluba Palma, tražimo da najmodavac, Centar za kulturu (Dom mladih), ako je to u njegovoj nadležnosti, obavi sve potrebne građevinske radove i ugradi zvučnu izolaciju, kako bi se navedeni prostor doveo u propisno stanje i prestalo remećenje reda i mira u ulici.

3. Da se oslobodi parkirni prostor ispred Doma mladih i isti proširi kako bi se obezbjedilo dovoljno parking mjesta za posjetioce disko kluba Palma, a ne da se parkiranim vozilima blokira normalno funkcionisanje građana i ulice Dragiše Trifkovića.

Vama se obraćamo u nadi da ćete Vi imati hrabrosti da prozovete nadležne na rješavanje ovog problema i možda pritisak medija nešto pokrene, kada zvanične institucije ne mogu, ili neće. (Stanari ulice Dragiše Trifkovića, Tuzla – Foto ilustracije: Tuzla LIVE)

Download PDF

10 Komentari

 1. Zanimljivo je da papanima ne smeta kafancuga tenis, koja ljeti radi bez radnog vremena i odakle se arlaukanje cuje skoro do centra grada, ili to ne smiju da udare na lokalnog ugostitelja. Bitno je da se ubije svaki dasak urbanog u ovom gradu.

  • Čuj “dašak urbanog” u ovom poseljačenom Gradu “čika Jase”??? Leglo “droze”…
   Dijelom si “papane” u pravu za Tenis, ali ni tamo se ne radi do 2 ili 4 sata noću
   Palma je zaštićena ko međed jer je tamo “zakupac” intimus gazde Grada

 2. No sikiriki, kafancuga TENIS, koja je vlasnistvo 1/1 Tenis kluba Sloboda ( citaj Grad Tuzla ) je dio tala buduceg premijera ENKE VELICANSTVENOG i ZAKUPCA Zorana Celeketica. Isto vrijedi za nesto pristojniju kafancugu ZLATNIK. Bogtepito cija je ucijoj u ovim semama, ali ce ipak sve doci na svoje mjesto…kad tad.

  • Zlatnik je vlasništvo kriminlca Side iz Srebrenika…Tamo tuzlanski grdonačelnik vodi specijlne goste na ručak, kao što je uradio s Ivom Josipovićem

 3. Nemas pojma. Ista meta isto odstojanje. I stanari ulice 2. Oktobar se stalno zale, kao i Dragise Trifkovica, samo sto nadlezni ne reaguju. Jebe se tebi i takvima ko ti, vi odernecite svoje i pokupite se i odete kuci na ,,zasluzen,, odmor.

 4. Posto onaj majmun imamovic tu ne dolazi tako ce vam biti dok ne dodje na vlast normalan covjek s tom budalom nema dogovora

 5. To je baza asje r**** eksperta za kulturu i sport ona cak dijeli i nagrade uspjesnim sportistima a od sporta zna samo gimnastiku disciplina nogice dizanje i spustanje

 6. Vikend 15.-17.03.2019. Birtija u Domu mladih Tuzla, 15.03. dernek do 03 (tri) sata ujutro i 16.03. ,,party” do 05 (pet) sati ujutro. U ulici Dragiše Trifkovića, haos. Treba pitati direktora Doma mladih (mozda novinari mogu doci do njega, zahtjevom za informaciju) ko mu je dozvolio da privatni disko-birtija u njegovom objektu radi do ovih sati. Niđe inspekcije, policije ili nekoga nadležnog.

  • Najbolje da vi stanari, kad se nareda vozila oko Palme, krenete u akciju “decooo, deccoo…buši gume, bušiiiii” i “rešite stvar”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here