Vaša pisma: Istina o dešavanjima na Univerzitetu u Tuzli

6
1313

Vezano za saopštenje Rektorata povodom sramotnih neakademskih i nadasve kabadahijskih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli kao i izjava dušebrižnika u liku profesora Zlatana Begića inače člana privremenog senata treba znati slijedeće:

Kako je uopšte Univerzitet došao tu gdje se sada nalazi – na dnu. Otkud sastanak u nedeljnim popodnevnim ili prijepodnevnim satima na Fakultetu i otkud te spodobe na tom sastanku gdje se navodno raspravljalo o akademskim pitanjima i imenovanjima dekana sa kojim tobože Vlada nema ništa ( svojevremeno izjavljivao premijer). I otkud supruga rektora u cijeloj toj priči koja nije član menadzmenta!?

Pa evo zašto – hronologija je slijedeća:
Počelo je sa usvajanjem Zakona o visokom obrazovanju TK – 22. 6. 2016. godine od strane Skupštine kantona na prijedlog Vlade TK. Sve ovo se dešava na brzinu u roku od mjesec dana bez istinski sprovedene i zakonski predviđene javne rasprave (neka rasprava jeste bila, ali su pozivani nezvanično i pojedinačno od nadležnog ministarstva/Vlade/odabrani profesori (čitaj: podobni). Svi amandmani i primjedbe od strane legitimnog Senata su odbijeni (90%), iako su ukazivali na očigledno kršenje Okvirnog zakona i ukidanje i autonomije i akademskih sloboda Univerziteta koja su zagarantovana svugdje u svijetu (toliko o evropskim integracijama).

Rektor Samir Nurić – kako je došao na mjesto rektora?

Nažalost, silovanje Univerziteta je nastavljeno nakon izostanka prave reakcije akademske zajednice, sem par hrabrih mušketira koji su tada obnašali funkcije dekana, ostala akademska zajednica i vrli profesori intelektualci su ostali nijemi. Šutio je, i na početku spomenuti prof. Begić koji kao ekspert USTAVNOG PRAVA je trebao znati (izuzev ako nije izostao s kojeg predavanja o ustavnom pravu) da se krši Okvirni zakon i ugrožava autonomija Univerziteta, vrši diskriminacija itd., o čemu sada priča i elaborira naširoko. Ali tada su u pitanju bili neki drugi njegovi lični interesi.

Drugi bitan datum i definitivno dan pogubljenja Univerzitetaje bio je 9. 9. 2016. godine kada je skupština kantona, opet na prijedlog Vlade, usvaja izmjene zakona o visokom obrazovanju u roku od 24 sata (Izmjene su bile otprintane i prije skupštine obzirom da su izašle u Službenim novinama ujutro 10. 9. 2016.).

I tako, Vlada u jednom danu napravi sječu glava i poskida oko 70 ljudi – rektora, prorektore, 10 dekana (brat premijera ostaje dekan kao što ostaje i dekan prava koji se tada nalazio na listi SBB), prodekane i čitav Senat koji inače biraju naučno-nastavna vijeća fakulteta. I na ovo svi odšute, pa i vrli pravnik i sada član privremenog Senata. prof. Begić.
I onda Vlada TK imenuje svog rektora prof. Nurića – junaka priče sa naslovnica portala zadnja dva dana, a onda po instrukciji Vlade imenuje svog prorektora prof. Šarića drugog junaka. I onda kao u zemlji čudesa taj isti rektor imenuje sebi dekane i prodekane i članove privremenog Senata koji će ga izabrati za rektora mjesec dana kasnije.

I dođe 5 do 12, nema se kud, treba raspisati konkurse da se i dekani poredaju. I onda nastaje problem. Jer teško je baš bilo izvršiti pritisak na tolika naučno-nastavna vijeća. Ima ipak još ponegdje pravih intelektualaca i profesora bez oraha u džepovima koji se ne mogu ničim ucijeniti i uplašiti. Mada, fakulteti su se posjećivali od strane rektora i prorektora. Nije da nisu. I tako kad su ljud i izabrani, sada je trebalo dati saglasnost. Hajd’ stisni pa ne daj saglasnost razložno obrazloženu, a čovjek ili žena dobili većinu.

A babo (čitaj: Mirsad Kukić) rekao kome treba dati saglasnost! Jer, babo je doveo i postavio rektora –našeg junaka sa portala, pa babo ima pravo i da kaže ko će biti i ko neće biti. A babo ima sistem rada. Ucjenjivanje, zastrašivanje, premlaćivanje i drugo. Odatle babo na “tajnom ručku” u nedjelju!

Da zaključim, nije prof. Nurić vrli rektor nikakav junak niti ima podršku akademske zajednice. Dapače. Ali je neko dobio zadatak (čitaj prof. Begić) da od njega napravi junaka i borca za ljudska prava. Gdje je bio prof. Nurić kada su počeli sa urušavanjem Univerziteta u junu 2016 godine? Zašto tada nije reagovao ako je želio zaštititi univerzitet. Ne, sjedio je i čekao Kukin znak. I u svemu tome se preračunao.

Da igra kako politika svira govori i zadnji Senat na kome je tražio podršku da dekani ne budu članovi Senata (čitaj: oni izabrani, a nepodobni). I ovo je u suprotnosti sa zakonom, jer zakon omogućava da dekani budu članovi Senata. Al’ za Vladu TK i njene poslušnike (čitaj: rektor i članovi privremenog Senata koje je on imenovao) Zakoni ne važe. Oni su iznad zakona!

Ali, da sve bude interesantinije, rektor koga je prvo imenovala Vlada, pa zatim on imenovao privremeni Senat koji ga je onda i izabrao, saziva pres konferenciju i gle čuda privremeni Senat daje mu punu podršku, traži sankcije I zaboga traži od akademske zajednice da ih podrži! Čuda nikad dosta.

Ne treba baš toliko potcjenjivati inteligenciju ono malo preostale akademske zajednice. PODRŠKE NEMA.

I kako reče „premijer nam u nas“ u septembru: OVO SMO MI MISLILI NAPRAVITI JOŠ U JUNU, AL’ NEMA VEZE EVO SAD SMO! Aferim.

Nema izać’ iz kola dok babo ne kaže. Ali ima i ona narodna: NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA!

Intelektualac – vrsta koja izumire
(Identitet autora pisma poznat Redakciji)

6 Komentari

 1. Nisam neki intelektualac, ali uz udređenu zadršku prema onome: “Identitet pisma poznat redakciji”, i iako se sam “krijem” iza nickname, pohvaljujem svako razjašnjavanje i mišljenje u svezi događanja na UNTZ.
  Samo, istakao bih, što pojedini intelektualci u ovome slučaju (prof.Begić i drugi), trenutno javno djeluju stojeći iza svoga imena.
  A, što se tiče onoga što se navodi: “Što nije ranije digao glas?”, ne znam, to bi trebalo njega pitati, samo znam jedno, da nikada nije kasno, naravno, ako imaš m… !
  Pa, u to ime, respektujući “prozvanoga”, javno bi zamolio profesora Begića da se očituje, u svezi gore navedenoga, na našem portalu.

  • Zlatan Begić je i sam u Senat došao nezakonito, nakon sjeće glava i nelegalne izmjene Zakona o visokom obrazovanju. To “nikad nije kasno” bilo bi OK da on sad nije ugrožen, odnosno u Senatu koji će smijeniti Ustavni sud, jer je predstavka grupe profesora intelektualaca već u “prometu” i od Univerzoteta u Tuzli su zatražene dodatne informacije. Kuko i Bego su, da uprostim, postavili Nurića, a on je na minderima, po grupicama, birao i postavljao dekane po dekretu, a onda i nudio spiskove podobnih za Senat. Uz neke časne izuzetke,k većina je birana na ovaj način. “Nikad nije kasno” bilo bi da nije Zlatan u Senat izabran, pa da se pobunio…Pa čak i da sada kaže kako su kršena pravila igre bilo bi u redu, a ne da mobitelom po FB zove na “događanje profesora”…Ovdje je potrebna dobra metla, svi u ….neku stvar, jer ste godinama sutjeli i dopuštali haos i “nečastive” još od Gargamela…

   • “Bivši profesore”, uvažavam Vaše misljenje (sud donosim sam), ali napominjem, još jednom, svi se mi oglašavamo “skriveni” iza virtualnih imena, a dotični gospodin, prof.Begić, javno djeluje pod punim imenom i prezimenom. Kada nekoga optužujemo, u javnom je interesu, pogotovo ako ste akademski građani, svoje mišljenje ravnopravno sukobite pod njemu poznatom imenu.
    E, za to treba imati m… !
    Lijep pozdrav!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here