Vaša pisma: Građanska inicijativa Bukinje o toplifikaciji i zdravlju mještana

0
336
Dio potpisa mještana Bukinja koji tgraže odgovarajuće poteze gradskih vlasti

Cjelokupna javnost već duži niz godina upoznata je s problemom zagađenja zraka na području Tuzle. Skoro uvijek početkom zimskih dana mediji izvještavaju o koncetracijama sumpordioksida koje su nekad i po nekoliko puta više od maksimalno dozvoljene granice.
Slijedom toga na području MZ Bukinje još 2009. godine pokrenuti su projekti toplifikacije kako bi se na neki način smanjilo zagađenje zraka na ovom području.

Nažalost već par godina taj projekat nije doveden do kraja. Još uvijek ne postoji mogućnost spajanja individulanih objekata, a i sama cijena spajanja koja se spominje u javnosti je za većinu mještana nedostižna. Izdvajanje i po 10.000 KM koliko se spominje u javnosti i na osnovu iskustava iz MZ Kula je preveliki namet za mještane Bukinja koji već godinama trpe nesagledivu štetu zbog rada TE Tuzla.

Podsjećamo da je zdravlje stanovnika Bukinja u velikoj mjeri uništeno radom TE Tuzla, kancerogenih čestica iz šljake, a naša imovina oduzeta za rudnik i izgradnju šljačišta. I sve to zbog nacionalnog interesa Bosne i Hercegovine.

Zbog svega toga, a kako ne želimo dočekati još jednu zimu gledajući u dimnjake TE Tuzla bez da imamo grijanje u svojim domovima, građani MZ Bukinje zakazali su zbor građana za utorak 30.5.2017. godine u 14 sati u prostorijama MZ Bukinje.

Dio potpisa mještana Bukinja na peticiju kojom se traži pomoć gradskih vlasti

Kako bi dodatno proširili poruku vlastima koja u velikoj mjeri doslovno bježi od susreta s mještanima upućujemo im i javni poziv da se odazovu zboru i pojasne nam kad će u našim kućama biti moguće uživati blagodeti koje TE Tuzla donosi građanima Irca, Slatine, Stupina, Brčanske Malte i svim drugim koji imaju tople domove zahvaljući pari iz TE Tuzla.

Na zbor građana pozvani su: predsjedavajući GV Tuzla, gradonačelnik, predsjednici stranaka koji su u GV Tuzla, šef komunalne Službe, direktor JP Centralno grijanje, predstavnici nadležnih ministarstava koji su dali određene novce za projekat izgradnje grijanja, te predstavnici nevladinog sektora.

Nadamo se da i ovaj put većina njih neće doći zbog “ranije preuzetih obaveza” iako su već odavno informisani o ovom događaju.

Ovim putem pozivamo i građane i medije koji mogu doprinjeti rješavanju ovog problema da se odazovu.

Nadamo se da ćete naći mjesta u vašem medijskom prostoru i za ovaj naš poziv i objaviti ga. stoji u dopisu Građanske inicijative Bukinje. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here