Vaša pisma/Čanović: Gospodo tužitelji, krajnje je vrijeme da se uključite!

6
1441

Direktor Upravne organizacije Zavod za urbanizam Grada Tuzla, Aner Čanović, dostavio nam je pismo u kojem reaguje na objavljenu informaciju o tome da je predsjednik BOSS-a i gradski vijećnik, Mirnes Ajanović, podnio krivičnu prijave protiv Zavoda za urbanizam i njega lično, a koja se odnosi na “neke tobožnje malverzacije i zloupotrebu položaja”.

Pismo objavljujemo u nastavku:

“Dužan sam u ime ove renomirane institucije i u svoje lično ime objaviti demant teksta i beskrupulozno dezinformisanoj javnosti objasniti prave motive ove montirane konstrukcije.

Naime, potpuno je od, strane Ajanovića, zlonamjerno ispaljena tvrdnja da u Gradskom Zavodu za urbanizam postoje neke, kriminalne mahinacije, koruptivne radnje ili bilo šta slično čime bi se mogao i najmanje oskvrnaviti ugled bilo kojeg uposlenika. Čak naprotiv, kao direktor ove važne gradske institucije nisam dozvolio da ista postane instrument nezakonitih talova evoluiranog oblika kriminala lokalnog građevinskih lobija sa dobro pozicioniranim insajderima u oba nivoa gradske vlasti, da svoje planirane lopovluke operu preko Regulacionog plana koji radi Zavod i Gradskog Vijeća najvišeg gradskog zakonodavnog tijela, koje bi to u neznanju trebalo verificirati. Vjerovatno nisu računali na našu hrabrost i odlučnost da se uprkos svim pritiscima, mobinzima i politikantskom reketaštvu određenih pomenutih Utajanovića oštro i odvažno suprotstavimo ovakvim podvalama.

Vidjevši da i pored niza poduzetih stručnih opservacija i pravovremenog obavještenja nadležnih gradskih službi stvari, pod orkestriranim pritiskom mogu krenuti u pogrešnom pravcu, odvažio sam se i građanski hrabro na govornici Vijeća progovorio o tome rizikujući sigurnost sopstvene porodice i sve ono što mi se sada podvaljuje od stane “pravdoljubivog” Ajanovića. Direktno sam upozorio da se ovdje radi o pokušaju institucionalne legalizacije nezakonite uzurpacije vrlo vrijednog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu, od strane lokalnog građevinskog moćnika, i da se to trebalo oprati preko Izmjene Regulacionog plana Stupine, inače odličnog važečeg Plana koji je usvojen tek prije dvije godine i trebao da traje 10!?

Kao primjer sam tada naveo prodaju sličnog zemljišta na javnoj licitaciji u naselju Sjenjak gdje smo za 1.000 m2 dobili cijenu cca 800.000 KM, a ovdje se radi o još atraktivnojoj lokaciji veličine 1.600 m2 – koje Planom “privatnicima” treba dodijeliti džaba? Smatrao sam da ako već Službe koje su imali ovu informaciju, u okviru svojih ingerencija o tome nisu informisali Vijeće, a trebale su, onda je to moja etička i građanska dužnost. Smatrao sam uzaludno, da time branim kako dignitet ove institucije koju vodim, tako i cjelokupne Gradske uprave, a pogotovo instituciju Gradskog vijeća Tuzla. Nažalost nisam dobio onakvu podršku (nijednog nivoa “netalasajuće” vlasti), kakvu sam očekivao obzirom da sam se građanski hrabro izložio svoj kasnijoj harangi od strane pomenutih Utajanovića razotkrivenih, a možda i materijalno “uskračenih” neočekivanim obrtom isplaniranog scenarija.

Naselje Stupine, Tuzla (ilustracija)

Od tada kao ditekor ove upravne organizacije sa iste govornice GV, od strane “razočaranog i neispoštovanog” viječnika Ajanovića,(člana Etičkog odbora viječa ,Predsjednika komisije za ljudska prava, člana Statutarne komisije,….) permanentno doživljavam tendenciozne diskreditacije, laži, uvrede, omalovažavanja i klevete krijući se iza “Poslovnika vijeća” kojim se ne dozvoljava “ostalima” da argumentovano replicirajiu čak i kada su poimenično, grubo i neargumentovano omalovažavani!? Zašto, jer sam se drznuo da se usprotivim i objelodanim planirane namjere, te ubjedio Vijeće da ne nasjedne na providne i “dobronamjerne” prijedloge i pomenutog lobija čije je interese sasvim slučajno zastupao sam Ajanović.

Ta maliciozna haranga i beskrupulozno klevetanje “neboderi, kamioni, avioni, milioni” traje i dalje, od strane pomenutog vijećnika i dobilo je svoju kulminaciju u ovoj podmukloj “konstrukciji”, a čiji je jedini cilj da skrene pažnju javnosti i osveti se onome koji im je u tome stao na put i lišio ih već podijeljene zarade.

U međuvremenu, potpuno raskrinkan od strane pozicionih partnera svjesnih da je zloupotrijebio njihovo povjerenje, u sunovratnoj fazi gubljenja političkog statusa te u svom labuđem pjevu pokušava uvući one koji su ga demaskirali. Naravno, tu je i razumljivi strah od daljih aktivnosti nadležnih institicija koje su potpuno upoznate sa ovom “aferom”, a kojima treba zamesti trag oslanjajući se na “stručne opservacije” istih lica (insajdera) protiv kojih je zbog sličnih zloupotreba od strane “Institucija” već otvoren krivični postupak i uveliko vodi istraga u drugom predmetu, a podnijeta krivična prijava zbog trećeg predmeta – bar koliko ja znam! Zato, providna taktika “drš’te lopova” i osvetnička “odmazda u vidu udbaškog pakovanja afere osobi koja se bez ikakve moralne mrlje ovim poslom bavi več 22 godine i otvoreno suprotstavlja mahinacijama, je posljednji pokušaj medijskog skretanja pažnje sa udruženog kriminala organizovane “bratije” prije nego što zaista MUP i Tužilaštvo ne zavedu potreban red da bi se konačno preduprijedile ovakve ili slične institucionalne mahinacije sa državnim zemljištem.

I na kraju, kako sam prethodno usmeno i pismeno, uzaludno urgirao Gradskom Vijeću Tuzla zahtijevam da radi očuvanja bar njihovog sopstvenog digniteta hitno insistiraju na uključivanju MUP-a TK i Tužilaštva, odgovorno tvrdeći da ovdje ima dovoljno materijala i za popularnu emisiju FTV “Mreža”, ukoliko za to nadležne institucije “nemaju vremena” da se intenzivnije uključe. Ako to hitno ne urade, napakovat će nam “bratija” i Dodikovu aferu “Papak”, misteriozni nestanak Argentinske podmornice, a možda i namještanje utakmica Lige šampiona! U cilju zaštite digniteta Zavoda za urbanizam grada Tuzla i u svom ličnom smatrao sam da morate imati istinitu i punu informaciju jer naši građani to zaslužuji.

S poštovanjem, Direktor UO Zavod za urbanizam Aner Čanović, Tuzla

Download PDF

6 Komentari

  1. Anere svaka ti cast al kako zaboravi lmamovica bog ti dao pa i ti znas da je dusebriznik ajanovic njegov glasnogovornik.razlika izmedju njih dvojice je sto je ajanovic gluplji a lmamovic poganiji.znas ti da za sve u ovoj kasabi imamovic mora aminovati

  2. Hvalim te BOŽE da ovaj mladi covjek ima damu i uradi ono što je trebao.
    Amere, borba za istinu se isplati i neka ti to bude motiv da izdržiš do kraja.
    Ovaj šofer zvani pilot Mrnes….teroriše butum Tuzlu gotovo 25 godina i vrijeme je da ga neko raskrinka, jer očito da gradonacelnik….da prosti ko cita, Jasko nema damu za to…ili su mu ista u šraftuku zbog ranijih talova sa šoferom Mrnesom.

  3. G-dine Canovicu,kad si vec zaigro Kolo,nema vrdanja i ako G-din Ajanovic ima ime imaju ih i ostali koje navodiš kao pripadnike oba nivoa vlasti u opštini.Ti si se isprsio i svaka ti cast,tebi je,kao što poslovica kaže,iz ovoga il sa štitom il na štitu,i to najvjerovatnije sam jer veliš nisi dobio ocekivanu podršku,uvijek je bilo “Don Kihota”,sa srecom ti.

  4. Rijetkost je u našoj postratnoj društvenoj praksi da se pojedinac ovako isturi protiv drskih i kriminalnih političara, općenito, pa i u Tuzli. G. Čanoviću dajem podršku, ali ga pitam kad već kreće u “okršaj” i to bez podrške iz Vijeća i Grdaks euprave, zašto ne prozove i ostale aktere ujdurme, jer se zna da u svim ujdurmama u Tuzli sudjeluje direktno ili preko poslušnih “satelita” i gradonačelnik? Da li ga štitite g. Čanoviću?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here