Vaša pisma: Brojne aktivnosti Radio kluba “Tuzla” E71AVW u 2018. godini

0
647

Radio klub „Tuzla“ E71AVW je jedan od najstarijih radio klubova u Bosni i Hercegovini, ali zasigurno i u regionu bivše Jugoslavije. I pored svoje bogate istorije, edukativnog značaja (kroz naše obuke su prošli mnogi vrsni radioamteri i poznate ličnosti ovog grada). Pretpostavljamo da smo jedini takav klub u regionu i šire koji radi bez napajanja električnom energijom (trenutno obezbjeđeno agregatom), grijanja svojih prostorija, bez pomoći kako lokalnih tako i viših struktura vlasti ili organizacija…

Kao i svaki moderan radio klub u svom radu ima razne sekcije, ali zbog navedenih uslova rada trenutno su aktivne samo dvije, ARG sekcija (amaterska radiogoniometrija) i primopredajna sekcija. Na kraju kalendarske godine običaj je da se sumiraju rezultati rada u proteklom periodu. Mi se ne možemo pohvaliti nekim posebnim rezultatima, ali gledano na uslove u kojima egzistiramo, moramo biti zadovoljni.

Primopredajna sekcija je učestvovala na par takmičenja na kojima se ocjenjuju po broju urađenih veza sa amaterima širom svijeta. Na tim takmičenjima su postignuti zadovoljavajući , dok posebno ističemo takmičenja održanog početkom godine (6.-7. januara 2018. godine na svjetskom takmičenju gradova sa porukom mira, gdje smo osvojili prvo mjesto u kategoriji MULTI-OP ALL HIGH SSB – Multi op all bands (više operatera, velika snaga, svi radioamaterski opsezi).

Amaterska radiogoniometrija je tehničko-sportska disciplina u kojoj se u što kraćem vremenu treba naći što više skrivenih radiopredajnika u prirodi, obično šumama, van naseljenih mjesta. Takvih takmičenja tokom godine bude nekoliko, a radio klub „TUZLA“ je postigao sljedeće rezultate:

22.4.2018. 8. ZE Foxoring 2018. Smetovi-Zenica 104 takmičara, učestvovalo
12 naših članova, osvojeno po jedno drugo i treće mjesto, klupski plasman 9.
mjesto od 14 klubova

6.5.2018. ARG Goražde open 2018. 71 takmičar, učestvovao jedan naš član i
osvojio drugo mjesto u kategoriji M50, klupski plasma 9. mjesto od 11
klubova

17.6.2018 g. ARG Lipnica open 2018. 68 takmičara, učestvovalo šest naših
članova i osvojeno jedno prvo i jedno treće mjesto, klupski plasman 5.
mjesto od 11 klubova,

24.6.2018 g. ARG Stjepan Polje učestvovao jedan naš član i osvojio prvo mjesto u
kategoriji M50, klupski plasman 9. mjesto od 14 klubova

1.7.2018. XVII memorijal “Nedžib Čeljo” Gračanica, učestvovala dva naša
člana i osvojili jedno prvo i jedno drugo mjesto, klupski plasman 5. mjesto

22.7.2018. Pousorje Open – Jelah 83 takmičara, učestvovalo četiri naša člana,
osvojeno jedno prvo i jedno drugo mjesto,

26.8.2018. ARG Zavidovići open 2018., učestvovala tri naša člana i osvojili
dva treća mjesta u kategorijama M50 i W35.

Pored redovinih takmičarskih aktivnosti pomogli smo održavanje i dvije manifestacije u organizaciji naučno-tehničkog stvaralaštva mladih grada i kantona Tuzla, gdje smo dali stručnu i tehničku podršku i svoju opremu, znanje i ljudstvo stavili na raspolaganje ogranizatoru i propratili sve aktivnosti do kraja. Na gradskoj smotri su kao takmičari bili samo takmičari iz našeg radio kluba, a par njih se plasiralo i za kantonalnu smotru.

Naravno, kao pomoć organizatoru, uz učešće i preostala dva radio kluba koji postoje u gradu Tuzla, radio vezom smo pokrili stazu kod 2. Noćnog polumaratona Tuzla i doprinijeli sigurnosti kako takmičara tako i samih građana.

Naši članovi su kao dio tima radio matera učestvovali na „Maršu mira“ 2018. te svojim prisustvom obezbjeđivali radio vezom sigurnost ostalih učesnika.

Kroz čitavu godinu su se provodile i različite druge aktivnosti kao što su adaptacija prostorija, preslagnje i stavljanje u funkciju postojeće opreme. Uz redovne radne sastanke imali smo i već tradicionalna družanja povodom praznika te posjetu bolesnim amaterima.

I pored teških (ne)uslova u kojima egzistiramo, pozivamo sve organizacije, gradske, kantonalne, nevladine, udruženja građana i druge da, ako osjete potrebu za našim učešćem kod organizacije svojih manifestacija, upute dopis na naš mail. Rado ćemo se odazvati i pružiti ruku pomoći svima. Zauzvrat ne očekujemo ništa, jer naš, međunarodni, kodeks ponašanja (HAM SPIRIT) nalaže da „radiomater svoju opremu, znanje i vrijeme obavezno i bez rezerve stavi na raspolaganje svojoj državi i zajednici, kada se za tim ukaže potreba“.

Za kraj kalendarske 2018. godine, 28.12.2018. planiramo tradicionalno novogodišnje druženje u prostorijama Kluba na koje ovom prilikom pozivamo sve radio-amatere, građane koji bi da saznaju malo više o našem radu te prijatelje, uz amaterski pozdrav 73.

Radio klub TUZLA ” E71AVW” (Muharem Azabagić, Tuzla (muharem.azabagic@bih.net.ba)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here