Vaša pisma/Bijedić: Pozivam Tužilaštvo da razmotri predmet vezan za zgradu “15. maj”

5
867

U povodu kritika koje su upućene na njegovu adresu vezano za nikad završenu gradnju stambene zgrade “15. maj” na Brčanskoj Malti, reagovao je Enver Bijedić, bivši direktor Direkcije za izgradnju, poslanik i predsjednik KO SDP Tuzla.

Njegovo saopćenje za javnost objavljujemo bez ikakvih intervencija.

“Povodom učestalih prozivki od strane OŠTEĆENIH kupaca, stanova i poslovnih prostora u SPO 15 maj i njihovog razumljivog i opravdanog nezadovoljstva činjenicom da ni nakon proteka toliko vremena objekat nije završen i oni nisu ušli u posjed želim iznijeti nekoliko lako provjerljivih činjenica.

Potpuno je jasno da je došlo do pogrešnog odabira partnera za kupovinu zemljišta i izvođenje radova i kao čovjek koji je tada učestvovao u odabiru prihvaćam svoj dio odgovornosti.

Nažalost to tada nije tako izgledalo i danas se ne može vratiti vrijeme da se odluka promjeni i nikakva naknadna pamet to ne može promjeniti.

Neshvatljivo mi je pogotovo sa ove distance da izvođač radova „Giprom“ d.o.o. Tuzla (izvršiti uvid u ugovor o građenju između Direkcije za izgradnju i „Giprom“ d.o.o. Tuzla i koje su OBAVEZE graditelja) nije izvršio svoju ugovornu obavezu, te završio i izgradio objekat. Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da već 6,5 godina nisam direktor direkcije za izgradnju, a da se danas mene proziva i čini odgovornim.

Postavljam otvoreno pitanje šta se u tih 6,5 godina dešavalo. Zašto se u proteklom periodu, od marta 2011 taj problem (SPO 15 maj) nije pokušao riješiti, šta se dešavalo i da li se svjesno držao u tom statusu kako bi se danas koristio u mojoj ljudskoj i političkoj diskreditaciji.

Svima onima koji to misle iskoristiti prije svega u političke svrhe i za moju političku diskreditaciju želim jasno poručiti da neće uspjeti. Ja sam predsjednik najjače kantonalne organizacije SDP BiH i svjestan sam činjenice da mnogima to ne odgovara.

Svi oni koji misle da će putem ucjena, lažnih optužbi i medijskog pljuvanja pokolebati moju i odlučnost kantonalne organizacie koju vodim, pa i SDP BiH grdno se varaju. Politika kantonalne organizacije se ne vodi nigdje izvan partijskih institucija i niko izvan toga neće moći uticati na našu politiku i sastavljanje lista, a pogotovo neće nametati teme kojima bi se mi bavili sami sobom. Odluke SDP-a se donose na sjednicama organa u statutom propisanoj proceduri i ne postoji pojedinac koji to može promjeniti bez obzira o kome se radi, ni kao član SDP-a, a pogotov to neće i ne može niko izvan SDP-a.

Danas kada je više nego jasno kako je SDP partija svih nezadovoljnih, ozlijeđenih građana svih nacija Bosne i Hercegovine nikakva kompromitacija pojedinaca iz SDP-a ne može nas spriječiti da građanima ponudimo ponudimo nadu i konkretna rješenja za ključne životne probleme.

Znam da je nekima teško objašnjavati to da sam kao ministar u Vladi Federacije vodio ministarstvo koje je napravilo duplo više kilometara auto puta nego svi prethodni ministri zajedno, kako sam vodio projekt probijanja tunela Karaula, da sam u 3 općine proglašen počasnim grđaninom. Najteže je dobiti priznanje u svom gradu, ali sam s pravom ponosan i na projekte koji su u mom mandatu urađeni i na području Kantona i u mojoj Tuzli (petlja Šićki brod, ulaz u Tuzlu, most od trga Slobode prema Panonskim jezerima, rekonstrukcija mnogih gradskih ulica, te otvaranje Međunarodnog aerodroma Tuzla putem dovođenja Wizz air).

Kao građanin ovog grada i kao predsjednik KO SDP TK, kao aktuelni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, te na kraju i kao bivši direktor Direkcije, želim i na ovaj način pozvati Kantonalno tužilaštvo da uzme u razmatranje cijeli predmet kad je u pitanju objekat SPO 15 maj.

Siguran sam da im je dokumentacija dostupna, a pogotovu IZVJEŠTAJ finansijske policije FBiH iz 2016 godine iz koga se vide mnoge činjenice koje se danas u javnosti na drugi način potpuno iskrivljeno prikazuju.

Navestu ću samo neke činjenice koje tužilaštvo treba analizirati:
1. Ugovor između Direkcije za izgradnju i izvršioca radova tj. Graditelja objekta „SPO 15 maj“ „Giprom“ d.o.o. Tuzla, koje su ugovorne obaveze ugovornih strana
2. Izvještaj finansijske policije FBiH iz 2016 godine
3. Izvještaj stečajnog upravnika Direkcije za izgradnju

Na kraju želim se jož jednom javno izvinuti oštećenim kupcima, potpuno svjesan činjenice kroz kakav pakao prolaze. Znam da moje žaljenje ne može njima pomoći, zbog čega ću u narednom periodu učiniti sve što mogu da se njihov problem riješi. (Enver Bijedić, Tuzla)

5 Komentari

  1. Enko boga ti ne seri to ti postao kao onaj retard imamovic.od vas dvojice tuzla pocinje.ne teklamiraj sdp jer sa sadasnjom garniturom u tuzli opet ce te propasti.osim. sto ste gladni vlasti ne nudite vi ljudims nista

  2. Lijepo je kada se građani obraćaju pismima drugim građanima, ali nije baš najjasnije kojoj svrsi ovo služi i koji su to građani na koje se dotični sadržaj odnosi, pošto su samo usputno spomenute žrtve afere “15.maj”. Jasno je da to nije njima upućeno. Upućeno je, navodno, “fantomskoj” opštepoznazoj osobi u liku Gradonačelnika Tuzle i svega onog što on predstavlja ili misli da predstavlja. Ovim “javnim pismom” potpuno je ogoljena politička bijeda lokalnog Hazjajina iz zgrade 2.korpusa i direktno dokazana očigledna činjenica da je monstruozni tuzlanski “Watergate” 15.maj striktno i isključivo primitivno politikantski i dugoročno fabricirana ujdurma gdje su svjesno i hladnokrvno žrtvovani nesretni građani Tuzle kao sitni, “krvavi” kusur u unutarpartijskom obračunu, možda i bukvalno, na život i smrt dvojice ponajmoćnijih domaćih SDP-ovaca. Čini se da bi trebalo biti jasno i najromatičarskijim tuzlanskim “crvenim tradicionalistima” svih generacija da lična ambicija gradskog metuzalemskog Mugabea da ode prema Šeheru putem budućeg Fedearalnog parlamentarca, nema cijene. Problem je “Kantonalni Enko” koji drži ključeve sehare Federalne liste i bez čijeg se miga tamo ne ulazi. Nemogućnost i pat-pozicija da se stvari unutarpartijski razriješe, ima za posljedicu blagougodno “pismo” pučanstvu tuzlanskome. Naravno, simptomatično je da se na ovaj način i prilično direktno priznaje da kantonalni SDP-ovski gubernator nema ama baš nikakav uticaj na “slobodne i neovisne” medije izdašno finansirane iz gradskog budžeta. Takođe, ovakvo partijski vaninstitucionalno istupanje vrlo visoko pozicioniranog socijaldemokratskog odličnika, govori i o tome da Sarajlijice, ustvari, ne znaju šta će sa ovom prljavom aferom. Ono što sigurno znaju je da iz dotičnog lokalnog blata ne rastu “crvene ruže” izborne pobjede 2018.godine. Ipak, čudna je koincidencija trakavica “bego-kuko” kontra “enko-jaso”: osakaćena politička Tuzla, u svakom slučaju.Apsolutno je nužna potpuno inovirana interesno-politička tuzlanska paradigma sadašnjeg i novog vremena sa novim licima, idejama i drugačije javne percepcije, dinamizma, i, posebno, personalne autentičnosti. P.F. Tužiteljstvo neka ne radi svoj posao kao i do sada.

  3. Najbolje bi za tuzlu bilo da obadvojica odu u sarajevo dervise ako mislis da su u svadji debelo se varas jedan drugog drze za jaja

    • Moguće. Ovdje se orimarno radi o posljedicama za sve ostale koji nisu dio “tala” a žrtve su zloupotrebe javnog novca i trgovine političkim uticajem još uvijek aktivnih, vrlo uticajnih i moćnih političara.

  4. Ako se čita između redaka, onda su Enko i Jaso isukali jatagane samo je pitanje ko će prvi zamahnuti. A da su obojica debelo u kriminalu nema zbora

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here