Vanredna sjednica Skupštine TK: Kukićevi “puleni” protiv premijera Gutića (Foto)

0
1076

U toku je vanredna sjednica Skupštine TK na kojoj se još uvijek vodi rasprava o dnevnom redu, a tu je samo jedna tačka: izjašnjavanje o (ne)povjerenju Vladi TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem.

Iako je Povjereništvo SDA za TK, na čelu sa Amirom Fazlićem, tražilo da se ova sjednica odgodi, ipak je zakazana na insistiranje predsjednika Senada Alića i zastupnika iz reda SDA.

Oni koji prate politička zbivanja, znaju da je riječ o sukobu dvije frakcije u SDA. Predsjedništvo SDA BiH imenovalo je Povjereništvo za TK, Fazlić i ekipa su smijenili predsjednika KO SDA TK Mirsada Kukića, ali je zanemarena činjenica da u Skupštini TK, što se SDA poslanika tiče, sjede Kukićevi ljudi, na čelu sa Senandom Alićem Šiljom i oni uzvraćaju udarac pokušajem smjene premijera Gutića, a time i cijele Vlade.

Trenutno se glavna polemika vodi na relaciji zastupnika SDA – SBB. Iz tabora SDA stižu optužbe da se raskol u SDA “kuhao” u “Avazovom” tornju, pa su kazali da će se kantonalna vlada zvati “tornjanska vlada”.

IZ SBB kažu da će podržati stav većine u vezi sa temom skupa, naglasivši, međutim, da su od 13 potpisnika za smjenu Vlade samo trojica zastupnici SDA.

Iz SDP-a za sada potenciraju primjenu statutarnih odredaba, te smatraju da nije bilo razloga za održavanjem vanredne sjednice Skupštine, te da je skup zakazan u roku dana što je suprotno Poslovniku o radu najvišeg zakonodavnog tijela TK.

– Ako padne Vlada, imat ćemo privatnu vladu – stav je KO SDP-a TK.

Sjednica traje bez naznaka skorog završetka. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here