Usvojena rezolucija o samoopredjeljenju Palestinaca

0
750

Generalna skupština Ujedinjenih nacija većinom glasova je usvojila rezoluciju kojom potvrđuje pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje.

Stalni posmatrač UN-a u državi Palestini, ambasador Riyad Mansour u utorak je za WAFA-u kazao da je 176 zemalja članica glasalo za tu rezoluciju.

Sedam zemalja je glasalo protiv rezolucije, uključujući Sjedinjene Američke Države i Izrael, dok su četiri zemlje bile suzdržane.

Mansour je rekao da se ovo uvjerljivo glasanje desilo samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na prijedlog rezolucije o Jerusalemu u Vijeću sigurnosti, te da to ima poseban politički značaj.

“Svijet odbija novi američki stav o Jerusalemu, što povećava izoliranost te zemlje jer je ona odlučila stati na stranu države okupatora, na stranu Izraela, kršeći tako relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti”, izjavio je Mansour.

On je također istakao da će Generalna skupština u srijedu glasati o rezoluciji kojom se određuje pravo palestinskog naroda na suverenitet nad njegovim prirodnim resursima na okupiranim teritorijama, uključujući u okupiranom Jerusalemu.

Glasanje o reozoluciji o Jerusalemu će biti održano u četvrtak, dodao je.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here