Usvojena Inicijativa o pokretanju opoziva načelnika Lukavca Edina Delića

0
318

Na redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac koja je održana u ponedjeljak, 22. januara 2018. godine sa 18 glasova za, devet protiv i tri sudržana glasa, usvojena je Inicijativa o pokretanju opoziva općinskog načelnika Edina Delića.

Podnosioci ove Inicijative, između ostalog, mišljenja su da je načelnik zloupotrijebio institut proglašenja Budžeta te su vijećnici nakon višesatne rasprave pristupili glasanju nakon kojeg je Inicijativa, kao treća tačka dnevnog reda, usvojena sa 18 glasova za (SDA, SBiH, Zijad Mašić, Ramiz Frljanović i Mehmed Suljić), tri suzdržana glasa (SBB BiH) i devet glasova protiv (SDP i DF).

U narednom periodu, tačnije u roku od 30 dana, potrebno je donijeti Odluku o pokretanju opoziva, koja mora sadržavati sve potrebne i bitne elemente za sprovođenje, od kojih posebnu pažnju privlačni način finansiranja referenduma, uzimajući u obzir da Općina Lukavac nije usvojila Budžet za 2018. godinu.

Nakon usvajanja Odluke o pokretanju opoziva načelnika, u roku od 30 dana biće sproveden referendum, nakon kojeg, ukoliko načelnik Edin Delić, izgubi povjerenje građana, CIK u roku od 60 dana zakazuje i sprovodi vanredne izbore za načelnika.
Inače, ukoliko se većina građana općine Lukavac referendumom izjasni protiv opoziva načelnika, prof. dr. Edin Delić nastavlja obnašati svoju funkciju. (lukavacki.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here