Uskoro iz štampe izlazi monografija o slavnoj Raziji Mujanović (Foto)

4
556

Do kraja ove godine izaći će iz štampe monografija o Raziji Mujanović, najvećoj sportašici BiH i najboljoj košarkašici svijeta u povijesti.

Knjiga sadrži njenu sportsku biografiju u kojoj je finale bio nedavni ulazak u Kuću slavnih FIBA, što je, ujedno, i njen ulazak u legendu, kaže za naš portal novinar Ekrem Avdić iz Tuzle, autor monografije o najuspješnijoj ličnosti u bh. sportu svih vremena.

-Više od godinu dana pripremao sam materijal o legendarnoj Razi Mujanović. Tehnički dio stvari, kao što je priprema fotografija, format monografije i tehnička i grafička opreme, te likovno rješenje naslovnice, manji su dio posla koji je u završnoj fazi. Onaj glavni dio, bogata sportska biografija duga 24 sezone, ispisana na tri kontinenta i bogata životna biografija, za što bi trebao cijeli roman, dugo sam pripremao. Jer, trebalo je sve to sažeti na stotinu stranica, sa oko 100 fotografija – kaže Avdić.

Ovaj novinar u značajnoj mjeri uticao je na životnu i sportsku karijeru Razije Mujanović. Oboje su iz sela Ratkovići u blizini Čelića, njihovi očevi bili su bliski prijatelji. Avdić je čelnicima KK Jedinstvo Aida iz Tuzle još prije 37 godina skrenuo pažnju na „učenicu osnovne škole koja je natprosječno visoka“.

– Pratio sam sport u Tuzli i o toj visokoj djevojčici iz komšiluka obavijestio sam prijatelja i velikog trenera Mihajla Mikija Vukovića i zajedno smo je doveli u Jedinstvo Aidu. Meni je bilo veoma teško napisati priču o njoj, a pri tome izbjeći subjektivizam. Čitaoci će reći koliko sam u tome uspio – napominje Avdić.

Razija Mujanović je sa nepunih 14 godina došla u tuzlanski klub, sa 15 godina je već igrala u prvoj postavi, ali i mlađim reprezentativnim selekcijama BiH. Četiri puta bila je klupska prvakinja Evrope, igrala je profesionalnu košarku u Americi i Brazilu. Ima zlato sa Mediteranskih igara, te srebrene medalje sa evropskog i svjetskog prvenstva, te sa Olimpijskih igara u Seulu.

Monografija će biti odštampana dvostupačno, uporedo na našem i engleskom jeziku. Redaktor monografije bit će Abdulah Sidran, jedan od najvećih bh. pjesnika, pisac i scenarista.

-Nadam se da će neke od uglednih bh. firmi prepoznat značaj Razije Mujanović za našu košarku, sport i, uopće, za našu državu BiH i sponzorisati monografiju o Bosanki koja je ušla u istoriju svjetskog sporta. Ona je kraljica svjetske košarke koju cijela planeta cijeni. Bosna se raspoznaje po njoj. Vrijeme je da u našoj državi, kojoj je toliko dala, neko stavi prst na čelo i pokaže respekt prema toj sjajnoj ženi – navodi autor monografije.

Podsjeća da je po našem Mikiju Vukoviću, najvećem treneru košarkašica u svijetu, jedna sportska dvorana u Valenciji dobila ime.

– Vuković je s Dornom Godellom iz Valencije, za koju je igrala Razija Mujanović, bio višestruki prvak Evrope. Španci su prepoznali njegovu veličinu, dali su ime dvorani po Vukoviću, koji je živa legenda. Naši vlastodršci nisu se udostojili Raziji Mujanović uputiti ni čestitke povodom ulaska u FIBA Kuću slavnih. Tek nakon pet dana su to neki učinili. Ohrabruje, makar i sa zakašnjenjem, da je Raziju primio član kolektivnog šefa države, Bakir Izetbegović – zaključio je novinar Ekrem Avdić. (Miroslav Petrović, FENA)

4 Komentari

  1. Naravno da sam rodom iz Ratkovića i tim se ponosim. Pa zar neko može da ne bude ponosan mjestom rođenja i djetinjstva.

  2. Može Raza biti u Kući slavnih, ali da dobije Tuzlansku plaketu JOK!
    Možete misliti, Plaketu Tuzle dobila ona ona Mediha, sekretar Gradskog vijeća. Žena sjedi, piše zaključke, prima dobru platu, ugodno joj, ne kisne, i zar joj nije dosta što godinama mrljavi po sjednicama i prima pozamašnu platu, nego da dobije i Plaketu!?
    Jebite se doktori, profesori, sportisti, izumitelji, humanitarci…Niste Medihi ni do koljena!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here