Premijera “Sjećaš li se Dolly Bell” u Kamernom teatru 55

0
96

Predstava “Sjećaš li se Dolly Bell“, u režiji Kokana Mladenovića prema tekstu Abdulaha Sidrana, premijerno će biti izvedena večeras na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55.

Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Reditelj Kokan Mladenović kaže da mu je iznimna čast režirati u Kamernom teatru 55, ali i ozbiljno breme odgovornosti. Najavio je rad sa vrhunskim glumačkim ansamblom, a ujedno i sa nečim što je uvijek opasno – onim što ima kultni status i što se stalno prepričava.

“Vrijeme je da sada ispričamo našu priču za ‘Dolly Bell’. Čitaćemo ovaj genijalni tekst iz povratka u neko prošlo vrijeme, ljude i zemlju koji više ne postoje, sva ta mjesta našeg djetinjstva više ne postoje. To neko izgubljeno Sarajevo kroz današnju prizmu, vrijeme koje je devalviralo vrijednosti što više ne postoje”, rekao je Mladenović uoči premijere u Kamernom teatru.

Mladenović dodaje da glavni lik, Dino, treba u predstavi za kratko vrijeme spoznati dvije stvari – komunizam i ljubav. Također, namjera mu je da se smrt Dininog oca ovdje vidi kao smrt jedne ideologije.

“Pozorište ima svoju autonomiju, svoj sistem znakova i autentičnost. Ako nađemo pravi jezik za ovu priču, ostaćemo vjerni svim fanovima ‘Dolly Bell’, ali ujedno napraviti i neku našu novu priču, autentičnu”, naglasio je reditelj.

“Sjećaš li se Dolly Bell” je suptilna priča iz sarajevske čaršije, koja prati mladića što u njoj odrasta ‘60. godina u sjenci dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privučen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku u koju se mladić zaljubljuje.

Brojna glumačka postava, njih čak 12, iznijet će priču “Sjećaš li se Dolly Bell” na scenu Kamernog teatra 55: Emir Hadžihafizbegović (otac), Gordana Boban (Sena), Mirsad Tuka (Dino 2), Davor Golubović (Dino 1), Elma Juković (Dolly Bell), Admir Glamočak (Tetak/Cvikeraš), Tatjana Šojić (Tetka), Muhamed Hadžović (Šintor), Sabit Sejdinović (Kerim/Vlado kliker), Sin Kurt (Midho), Amar Selimović (Rasim top) i Saša Krmpotić (Kiko štaka).

Autor scenarija Abdulah Sidran kaže da je u kulturi poznato kako svaka generacija ima potrebu da djela svjetske književnosti prevede na svoj jezik i time pokaže svoj odnos, snage i ideje.

“Kada se gledaju bosanski filmovi iz tog perioda ne možete vjerovati da su rađeni prije toliko godina, već kao da su jučer snimani. Nepojmljiva je ta životnost koja frca iz njih”, rekao je Sidran.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović nije krio radost zbog početka rada na ovom komadu, naglasivši da je riječ o genijalnom romanu genijalnog pisca. Posebnu je zahvalu uputio Abdulahu Sidranu što je dao prava Kamernom za scenarij koji, kako je naveo, detektira specifičnost situacije u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji.

Kultni tekst Abdulaha Sidrana “Sjećaš li se Dolly Bell”, kojeg je 1981. ekranizirao Emir Kusturica, zabilježit će pozorišnu premijeru večeras u 20 sati na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here