Uprava GIKIL-a prezentirala Vladi projekte okolinski prihvatljivog rada

0
180

Uprava fabrike GIKIL prezentirala je Vladi Tuzlanskog kantona projekte za siguran i okolinski prihvatljiv rad ove fabrike.

Plan obuhvata 45 projekata ukupno vrijednih oko šest miliona KM, koje Uprava GIKIL-a planira realizirati u narednih šest mjeseci. Projekti su prezentirani s ciljem traženja rješenja za nagomilane probleme u GIKIL-u, s akcentom na traženje mogućnosti da ova fabrika posluje na ekološki prihvatljiv način poštujući zakonom propisane procedure, saopćeno je iz kantonalne vlade.

– Od ovih 45 projekata, koji pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, neki su već započeti, neki će biti okončani za 15 dana, a realizacija nekih zahtijeva i do šest mjeseci – rekao je direktor fabrike Debasish Ganguly ističući da obustava rada GIKIL-a nije opcija.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je naglasio da Vlada dosad nije mogla uticati na rad i poslovnu politiku GIKIL-a.

– Možemo vidjeti dokle nas je takva politika i jednostrano donošenje odluka u GIKIL-u dovelo. Budući procesi, uključujući i ovaj program, moraju biti vođeni iznutra, od Uprave GIKIL-a, ali i kontrolisani izvana – zaključio je premijer naglašavajući da je cilj Vlade očuvanje GIKIL-a i oko 1.000 radnih mjesta, ali u okviru zakonskih normi i ne po svaku cijenu.

Dok je trajao današnji sastanak, javnost, a time i učesnici sastanka su obaviješteni da je Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta.

Budući da Uprava GIKIL-a još nije službeno dobila ovo rješenje, nije se moglo razgovarati o mogućnostima koje su ostavljene GIKIL-u za unapređenje poslovanja.

Dogovoreno je da u narednim danima bude održan sastanak sa svim relevantnim akterima u pokušaju da se nađe rješenje za prevazilaženja aktuelne situacije, a s ciljem da proizvodnje u GIKIL-u bude nastavljena.

– Sve ovo zahtijeva znatno ozbiljniji pristup i garancije Uprave GIKIL-a od onoga kakav je to bio slučaj u ranijem periodu – rekao je premijer Suljkanović.

Upitan o kakvim se garancijama radi i čime GIKIL garantuje provedbu ovih mjera i aktivnosti, citirao je direktora Gangulyja da su u GIKIL-u svjesni da je ovo posljednja šansa i da svaka neozbiljnost i nedostatak odgovornosti mogu dovesti do gašenja proizvodnje.

– Vlada je GIKIL-u uvijek bila i bit će partner. Ne želimo da nas se doživljava kao strano tijelo, želimo pomoći da GIKIL nastavi proizvodnju i poslovanje – riječi su premijera Suljkanovića koji je i ovom prilikom naglasio značaj rada GIKIL-a u Bosni i Hercegovini.

– Svojim poslovanjem GIKIL obezbjeđuje oko 30 posto prihoda za Željeznice Federacije BiH, značajan dio prihoda za Željeznice RS-a, treći je po veličini izvoznik iz Bosne i Hercegovine sa oko 3 posto, sa oko 1 posto učestvuje u BDP-u BiH, tako da kada govorimo o GIKIL-u, nije to samo 1.000 radnih mjesta – zaključio je Suljkanović. (Fena, Foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here