UNHCR pozvao zemlje EU da preuzmu odgovornost za migrante na brodu u Italiji

0
180

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) zatražila je od zemalja Evropske unije da preuzmu odgovornost za 150 migranata koji su danima “zaglavljeni“ na brodu italijanske obalske straže i pozvala Italiju da ih odmah pusti da se iskrcaju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Brod “Diciotti“ spasio je migrante sa broda za krijumčarenje 16. augusta. Od tada brod je usidren na Siciliji, a Vlada Italije odbija da dozvoli iskrcavanje migranata, osim ukoliko se ostale zemlje EU obavežu da će ih preuzeti.

Filippo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice u subotnjem saopštenju je pozvao evropske zemlje “da urade pravu stvar i ponude azil ljudima koji su spašeni na Mediteranskom moru“.

Grandi je iz Ženeve poručio da je vrijeme da se okonča “trka do dna ko će preuzeti manju odgovornost za ljude spašene na moru“.

Vlada Italije dozvolila je tek maloljetnicima i bolesnima da se iskrcaju na njenu teritoriju. Italijanski mediji objavili su da su u petak žene jele, dok su muškarci odbili obrok.

Matteo Salvini, ministar vanjskih poslova Italije rekao je da druge zemlje EU moraju da se obavežu da će preuzeti migrante prije nego što se iskrcaju s broda. Većina migranata na brodu “Diciotti“ je iz Eritreje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here