UN: U Arakanu se događa jedna od najvećih humanitarnih kriza

0
426

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Mark Lowcock poručio je da se jedna od najvećih svjetskih humanitarnih kriza događa u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da se nastavlja izbjeglički val iz Arakana u Bangladeš. Lowcock je u Ženevi izjavio da je prethodnih dana sa izvršnim direktorom UNICEF-a Anthonyjem Lakom posjetio izbjegličke kampove u Bangladešu.

Zahvalio se vladi ove zemlje i narodu koji su pružili podršku i utočište arakanskim muslimanima.

“Svijet treba biti zahvalan Vladi Bangladeša i narodu koji je pružio podršku izbjeglicama. Jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu dogodila se na sjeveru Arakana”, naglasio je Lowcock.

Upozorio je da još stotine hiljada izbjeglica čeka da pređe u Bangladeš. Ponovio je poziv vladi Mijanmara da dozvoli UN-u pun i bezuslovan pristup u Arakanu.

Lowcock je za 23. oktobar najavio međunarodnu humanitarnu konferenciju u Ženevi koja će imati za cilj pomoć arakanskim izbjeglicama.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Joel Millman izjavio je jutros da oko 100.000 arakanskih muslimana čeka u Buthidaungu na području Arakana da pređe u Cox’s Bazar u Bangladešu.

Muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here