UN pozvao Izrael i Palestinu na prekid vatre

0
258

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, pozvao je obje strane na mir i prekid vatre u momentima porasta napetosti u Gazi koja se nalazi pod opsadom, javlja Anadolu Agency (AA).

Reagujući na posljednja dešavanja na tom području, Mladenov je putem Twitter profila upozorio da su tenzije u Gazi tokom posljednja 24 sata dostigle vrlo opasan nivo.

Istakao je da UN blisko sarađuje s Egiptom i drugim stranama kako bi se riješila kriza u Gazi.

“Raketna paljba mora biti zaustavljena, sve strane moraju postupati oprezno. Ne treba izbjegavati napore kako bi se zaustavila spirala nasilja”, poručio je Mladenov.

Europska unija (EU) je također apelovala na prestanak tenzija i nasilja na području oko Pojasa Gaze.

Podsjetimo, izraelska vojska je zbog povećanih tenzija u Pojasu Gaze svojim jedinicama koje se nalaze u pograničnom području poslala tenkove.

Izraelska vojska je danas započela i zračni napad na Pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju.

U izraelskim napadima na Pojasa Gaze ubijeno je troje, a ranjeno devet Palestinaca.

U saopćenju se također navodi da je s područja Gaze na izraelsku stranu ispaljeno blizu 200 raketa, od čega je 60 neutralizirano protuzračnim sistemom, dodajući da je na izraelskoj strani ranjen 21 osoba, od čega jedna teže, a navodno je riječ o izraelskom vojniku.

Iz Hamasa su sinoć saopćili da su izraelski vojnici prešli granicu i ušli tri kilometra unutar Gaze te da su kod Khan Younisa izvršili atentat na Nura Bereku, jednog od komandanata brigade Ezzedine al-Qassam.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here