Umjetnost Vladimira Kravčenka: Gobleni i skulpture na ljusci jajeta

0
263

Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, biće tradicionalno proslavljen u domu Vladimira Kravčenka u Novom Sadu razbijanjem farbanih jaja. Međutim, to je retka prilika da se u domu Kravčenkovih čuje lomljenje ljuske jajeta, jer se gotovo dve decenije ovaj Novosađanin bavi izradom skulptura upravo od ljuski jajeta.

Neverovatne krhke skulpture koje nastaju u Vladimirovoj kućnoj radionici nisu ostavile ravnodušnim ljude sa raznih meridijana gde je izlagao svoje rukotvorine, a ti radovi imaju neprocenjivu vrednost, jer su unikatni, pa i neuporedivi, javlja Anadolu Agency.

„Sve je počelo 2000. godine, tada sam počeo da oslikavam jaja. Ali, kada sam prvi put presekao jaje, rodila se i ideja za skulpture. I tako sam se upustio u avanturu sa ljuskom jajeta. Ni jedno jaje nije impregnirano, pa je svaki rad veoma lomljiv. Svaka skulptura ima svoje ime. Prvo nastane u mojoj glavi, a onda treba puno strpljenja da tu ideju sprovedem u delo“, navodi Kravčenko u razgovoru za AA.

Za 18 godina, koliko se bavi ovim neobičnim poslom, napravio je više od 300 eksponata, a njegove čuvarkuće krase mnoge domove umetnikovih prijatelja, ali i poznatih ljudi sa raznih meridijana.

Simbolika jaja vezana je za hrišćanstvo, pa često hrišćanske motive urezuje u ljusku, a ta jaja zauzimaju mesta čuvarkuće u mnogim domovima gde se nalaze njegove rukotvorine. Ali, nisu samo hrišćanski motivi utisnuti u krhku ljusku jajeta već su tu razne forme: od izvezenih motiva u jajetu, brodova, lampi…

Tehnika kojom radi je rezanje, oslikavanje i vez, ali kao što svaki majstor krije tajne svog zanata, tako ni on ne želi da priča kako nastaju njegove skulpture.

„Na jajetu se izbuši jedna rupa od milimetra. Sipam vode da isperem žumance i belance i ostavim ga da se ocedi i osuši. Nakon toga prepuštam mašti na volju šta će od te ljuske biti“, kaže Vladimir.

Najviše radi sa kokošijim jajima, ali je koristio i fazanova, cverglanova, golubija, ševina, grlicina, guščija, papagajeva i jaja od japanske prepelice.

„Osim što su mala, jaja od japanske prepelice su odlična za lampe, jer one isijavaju zeleno svetlo“, objašnjava Kravčenko dok pokazuje dve lampe koje je napravio.

Novi Sad, Srbija – 08. april 2018:Vaskrs, najveći hrišćanski praznik biće tradicionalno proslavljen u domu Vladimira Kravčenka u Novom Sadu razbijanjem farbanih jaja. Međutim, to je retka prilika da se u domu Kravčenkovih čuje lomljenje ljuske jajeta, jer se gotovo dve decenije ovaj Novosađanin bavi izradom skulptura upravo od ljuski jajeta. Neverovatne krhke skulpture koje nastaju u Vladimirovoj kućnoj radionici nisu ostavile ravnodušnim ljude sa raznih meridijana gde je izlagao svoje rukotvorine, a ti radovi imaju neprocenjivu vrednost, jer su unikatni, pa i neuporedivi ( Aleksandar Jovanovic – Anadolu Agency )

Osim oslikanih jaja i skulptura, od ljuski jaja napravio je i fontanu, ogrlicu, minđuše, kupaći kostim, pa čak i haljinu za čiju izradu je potrošio tačno 282 jajeta. Sve to brižljivo čuva, jer su sve skulpture izuzetno krhke.

„Samo nemoj ti da pipaš“, prekoreva Vladimir reportera AA dok pokušava da dotakne jednu od skulptura koja podseća na sve, samo ne na činjenicu da je napravljena od krhke ljuske jajeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here