Uhapšen direktor gračaničke “Fortune” i više njegovih saradnika (Video)

2
1170

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla pripadnici MUP-a TK jutros su izvršili pretrese na većem broju lokacija u Gračanici, odnosno u firmi Fortuna, povezanim i paralelnim firmama Fortex, Fortob i Fortunatto, u objektima određenih fizičkih i pravnih lica povezanih sa ovim firmama, te u kućama i drugim privatnim objektima nekoliko osumnjičenih osoba.

Nakon pretresa, prilikom kojeg je izuzeta određena materijalna dokumentacija, slobode je lišeno više osoba, među kojma je i direktor firme Fortuna Safet Pjanić, dva člana uprave i dva zaposlenika Fortune, osnivač firme Fortunatto, te stečajni upravnik u Fortuni.

Oni su osumnjičeni za veći broj krivičnih djela počinjenih u periodu od početka 2009. do 2017. godine na području Gračanice i Tuzlanskog kantona, odnosno da su kao članovi grupe koju je organizovao direktor Fortune Safet Pjanić počinili krivična djela organizovani kriminal i s tim u vezi krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Pjanić, kao organizator grupe i direktor Fortune, i drugi članovi grupe, su u pomenutom periodu, prema Pjanićevom planu, osnivali paralelna i vezana privredna društva sa istom djelatnošću proizvodnje obuće kao i Fortuna. U tim firmama su iskorištavali sve potencijale i poslovne veze Fortune i na taj način osnovanim firmama, sebi i drugima pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist a Fortuni pričinili višemilionsku štetu.

Oni su osumnjičeni da su preuzimali poslovne aktivnosti Fortune tako što su zaključivali ugovore o poslovnoj saradnji sa svim ranijim inostranim kupcima firme, iznajmljivali od Fortune poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne i troškove električne energije u velikim iznosima prebacivali na Fortunu, te iznajmljivali mašine Fortune i drugim firmama. Na taj način su ovim firmama ostvarivali veći protivpravni extra profit, nastajali su stalni gubici u poslovanju Fortune a kao posljedica je došlo do pokretanja stečaja u Fortuni.

Nakon protesta nezadovoljnih radnika Fortune iz novembra 2016. godine i medijskih izvještavanja o tome, ovo Tužilaštvo je otvorilo predmet te su u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK provedene obimne provjere i istražne radnje.

Pripadnici MUP-a TK će danas obaviti kriminalističku obradu i Tužilaštvu dostaviti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Najvjerovatnije će nekoliko osumnjičenih odmah biti predato u nadležnost Tužilaštva na dalje postupanje.

Više informacija o ovom predmetu će se medijima i javnosti objaviti nakon dostavljanja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, donošenja naredbe o provođenju istrage i najvjerovatnije stavljanja prijedloga za određivanje pritvora za nekoliko osumnjičenih koji su počinili više navedenih krivičnih djela, nacodi se u saopćenju Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzla. (aa)

Download PDF

2 Komentari

  1. Krajnje je vrijeme da se tuzilastvo pozabavi stečajnim upravnicima, najvećim medju privrednim kriminalcima…zato me čudi da ste prešutili ime ovog uhapšenog stečjnog upravnika Fortune….

  2. Istrajnost i konstantno upozoravanje na nepravilnosti i kriminal grupe protestanata, obespravljenih radnika, izgleda, konačno, daje i rezultate. Radnici, bolje reći radnice, “Fortune” Gračanica odavno na to upozoravaju, svake srijede na pristojnoj, “zakonski” određenoj udaljenosti od sudskih institucija.
    Razotkrivanje i rješavanje kriminala u njihovim firmama je stopiranje i čišćenje istog u postojećim, i upozorenje, kao i preduslov za oporavak na zdravim osnovima, u onim ostalim.
    Ovo hapšenje i pokretanje istrage je, prije svega zasluga, satisfakcija i moralna nagrada tim obespravljenim radnicima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here