Uhapšen bivši komandant Armije RBiH Atif Dudaković

3
628

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih generalu Dudakoviću.

Dudaković je uhapšen u svom stanu u Bihaću.

Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Nezvanično, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za boračka pitanja FBiH.

Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića. (Klix)

Download PDF

3 Komentari

  1. Ovo, na prvi pogled, izgleda kao politički potez koji, zbog blizine nastupajućih izbora, može samo dati “vjetar u leđa” sranci koja je zbog loših poteza i unutrašnjih previranja, podobro izgubila “tlo pod nogama”. Osobno, uvjeren sam u nevinost generala Dudakovića, ali kao legalista svjestan sam činjenice da se pravda i istina često dokazuje i na sudu, kao i da te nacionalna pripadnost unaprijed ne abolira za eventualno počinjene zločine.

    P.S. Novinar Klixa je napisao: …bivši general Armije BiH.
    General Atif Dudaković nije “bivši”. Jednom general – uvijek general. Pa, kada te i uhapse!

  2. Al ga novinar nakiti,još samo da je ratovao protiv američke 6.flote…kokošar kojem je Alija dobro rekao…da ja nisam platio srbima nebi ti imao oslobođen ni klozet

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here