UG “15. maj” uputilo otvoreno pismo Tužilaštvu TK i traži zaštitu od nezakonitih radnji

0
557

Otvoreno pismo Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli uputili su članovi Udružnja kupaca “15. maj”, koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, obraćamo Vam se ovim pismom jer je Tužilaštvo TK ustanova koja je nadležna i treba da štiti svoje građane od nezakonitih radnji, prevara i privrednih kriminalnih radnji što je svakako slučaj kupaca SPO 15 maj. Unazad 3 godine u više navrata smo vam se obraćali u nadi da ćemo dobiti odgovor zašto još nema povratnih informacija vezano za ranije krivične prijave te zašto još nisu pokrenute istražne radnje po istim, medutim odgovor još nismo dobili.

lako su kupci SPO 15 maj početkom oktobra mjeseca podnijeli Krivičnu prijavu protiv lica za koje smatramo da su odgovorna za našu desetogodišnju agoniju još uvijek niko od kupaca nije pozvan da da izjavu po istoj. Obraćali smo se i organima SIPA-e koji su nam dali odgovor da su oni produžena ruka Tužilaštva te da je Tužilaštvo to koje uključuje SIPA-u u istragu.

Mi vas pitamo: Zašto do sada nisu pokrenute istražne radnje i dokle ćete odugovlačiti sa
predistražnim radnjama? Zašto Tužilaštvo TK ne uključuje SIPA-u u istragu da bi istragu o korupciji i kriminalu ubrzalo?

Kupci SPO 15 maj već dva mjeseca izlaze na ulice i protestnim šetnjama pokušavaju privući vašu pažnju i dosegnuti PRAVDU ali je očito da Vas to ne zanima jer se štite interesi pojedinaca. Zato Vam ovim putem skrećemo pažnju da gore pomenute krivične prijave ne možete vječno čuvati u ladicama (i eventualno ako je to moguće čekati zastaru), te da se ozbiljno prihvatite posla za koji ste svi u ovoj ustanovi debelo plaćeni.

Ukoliko odmah ne pristupite riješavanju našeg problema koji nije ,,problem od juče”, Udruženje će odmah tražiti smjenu postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića, te se obratiti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću za izuzmanje našeg predmeta.

Želimo Vam reći i i da smo otkrili duple prodaje stanova u SPO 15.maj, kupcima od strane Giproma, kao i više puta prodavane garaže za što imamo i dokaze, a što je postupajući tužilac mogao znati da nas je pozvao da priložimo dokaze i damo izjave, ali to on izgleda nikako ne želi jer se zapravo istraga vezana za SPO 15.maj, imamo utisak, nastoji držati kao zatvorena kutija u ladici i zataškati.

Takoder, sada postoji nezaštičeno gradilište (rupa) koia je prijetnja i stanarima Sjenjaka ukoliko se objekat ne završi u skorije vrijeme.

Želimo Vam reći i za prijetnje gdin-a Saliha Šaboviia (vlasnika Giproma) upućene pojedinim
članovima Udruženja (za što imamo i pisane dokaze) i koji su sada možda u opasnosti, jer se gospodin Šabović žali kako smo ga istinom objavljenom u Crnogorskim medijima pokušali diskreditirati i uništiti te se, kako je sam rekao, želi lično obračunati sa onima koji su to poslali u Crnu Goru.

Naime gospodin Šabović je preselio u Crnu Goru, vjerovatno pokušava izbjeći ruku pravde u BiH i tamo je osnovao firme ,,Giprom” Plav i ,,Giprom Crna Gora” Bar, i našu zgradu napustio a tamo preselio svoj kapital i poslove. Ali kako Vama to i reći kada Vi nemate sluha za očit kriminal i gradevinsku mafiju.

Kupci su investitorima za stanove uplatili oko 20 miliona KM a objekat još uvijek nije završen. Tužilaštvo zn ali i dalje šuti i štiti pojedince koji su duboko upleteni u kriminalne radnje vezane za objekat SPO 15.maj u Tuzli. To svi u Tuzli znaju ali samo ne zna i ne želi da zna tužilaštvo. Pitamo Vas koji ste nadležni za to: Gdje su nestale naše pare?

Sada ti isti investitori pokušavaju prikriti privredni kriminal pokretanjem postupka stečaja ,,Direkcije za izgradnju”, drugog investitora u gradnji SPO 15.maj, od strane Jasminke Šehić i Envera Bijedića i gurnuti kupce u još veću agoniju koja može dovesti do toga da kupci ne samo što će ostati bez novca nego ie izgubiti i svoju imovinu koju su pošteno platili. Smatramo da se stečajni postupak treba HITNO zaustaviti dok kupci SPO 15 maj ne uknjiže svoje stanove.

Zar kupci ponovno trebaju prolaziti golgotu, iščekivati i strepiti nad otvaranjem stečajnog postupka ,,Direkcije za izgradnju” i nad svojom imovinom a oni koji su ih doveli u ovakav položaj i pogazili njihova osnovna ljudska prava slobodno hodaju uzdignutog čela ovim gradom. Znaju da su sigurni…

Neki kupci stanova su umrli za ovo vrijeme i nikada nisu dočekali da usele u svoju pošteno plaćenu imovinu, dok drugi kupci žive i dalje kao podstanari, plaćaju kredite dak imamo i socijalne slučajeve u udruženju. Oni koji su živi i žele da se bore za svoju imovinu sada trebaju strahovati i za svoje živote po prijetnjama gosp. Šabovića.

CITATIRAMO njegove pisane riječi upuiene na mail Udruženja SPO 15.maj. 22.12.20!7.godine: “… Nemojte da toliki broj intelektualaca u UG, jedan član udruženja koji preko svog rodaka novinara u CG, iznosi prljavi veš iz BiH a koji treba da se riješi u BiH. Pitam tog člana, da li je zadovoljan i dokle će ići. Predlažem tom članu UG, da se ne krije iza UG, nego neka se predstavi i kaže 5ta mu je cilj. Da li taj član misli da država BiH nije kadra da riješi svoje probleme, pa joj treba pomoć medija u CG. lli mu
je cilj uništenje Giproma i mene lično. Pitam ga da li je sposoban i da li se pripremio za posljedice ili misli da će se vječito kriti iza udruženja. Što ne objasni UG zašto u CG tom listu i medijima dostavlja, dnevni red i zakjučke UG. lzvinjavam se poštenim, oštećenim i uglednim dlanovima UG…” A i nekoliko dana ranije također usmena telefonska prijetnja gosp. Šabovića da će nekoga od kupaca ubiti zbog članka objavljenog u Crnoj Gori.

Stoga tražimo da odmah reagujete po ovom pitanju i angažujete SIPU i POLICIJU, a krajnje je vrijeme da se konačno otvori pandorina kutija vezana za SPO 15.maj te da istina i pravda konačno ugledaju svjetlo dana te da se krivci imenuju i dobiju svoju kaznu.
Nadamo se da ćete odmah u okviru Vaše nadležnosti preduzeti sve zakonske mjere i ,,ne  pokrenuti nego završiti ,,dugogodišnji postupak i sve vezano za prijetnje kupcima i za kriminalne radnje za SPO 15.maj.

Takode naglašavamo da svaku riječ ovog pisma potpisuju svi kupci UK SPO 15 maj.
Tuzla, 25.12.2017 .god. – UK SPO 15. maj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here