Udruženje “Kreka”: Zaprepašteni smo zbog namjere rušenja dijela naselja Kreka

3
1527

Udruženja građana “Kreka” uputilo je saopćenje za javnost i, ujedno, protest Gradskom vijeću Tuzle zbog namjere da se poruši dio naselja Kreka a time i objekti koji predstavljaju kulturno-istorijsku vrijednost Tuzle.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Želimo da ovom prilikom izrazimo zaprepaštenost i krajnje ogorčenje u povodu namjere Vijeća i Uprave Grada Tuzla da promijene regulacijski plan i da u tom kontekstu poruše dio naselja Kreka kao značajnog historijskog naslijeđa iz Austrougarskog perioda. Radi se o tzv. Donjoj koloni u sklopu naselja Kreka Gornje i Donje kolone, uključujući i znamenitu zgradu DTV „Partizana“ koji su ključni dio jedinog preostalog lokaliteta industrijskog kulturno-historijskog nasljeđa našeg Grada.

Sam koncept višegodišnje lokalne politike masovnog rušenja raritetno-historijskih objekata u Tuzli svakako da ne može biti u interesu njenih građana i očuvanja arhitektonskog naslijeđa, posebno iz ere intenzivnog industrijaliziranja u austrougarskom periodu od 1878. do 1914.g. Naselje Kreka, a posebno lokalitet Donje i Gornje kolone je jedina preostala ključna urbanističko-ambijentalna i urbana poveznica nulte vrijednosti sa tim značajnim periodom naše historije.

Želimo napomenuti da je prethodni saziv Vijeća Grada u maju 2015.g. donio jednoglasnu odluku da se adaptira zgrada DTV “Partizana“ u Kreki u istom kompleksu i vrati na korištenje lokalnoj zajednici, ali to do sada nije učinjeno niti je planirano budžetom za 2017.godinu.

Pozivamo sve vijećnike Grada Tuzle, Tuzlake, posebno Krečane – gdje god se nalazili, da učine sve što je moguće da se legalnim putem, uključujući peticije i mirne prosvjede, spriječi legaliziranje namjeravanog urbicida”, navodi se u saopćenju za javnost Udruženja građana “Kreka” koje neprekidno djeluje od 1979. godine. (tl)

3 Komentari

  1. Osim jadnog “partizana” kolone su davno izgubile smisao i postale ruglo preuredjivanjem istih i neplanskom nadogradnjom individualnih objekata, kao i nezaobilazni strah kretanjem trotoarima zbog prolaska juzne saobracajnice i divljih vozaca koji kao po pisti jure… Mozda nova regulacija i nije tako losa ideja, bez namjere da ikog uvrijedim

    • Vaša vrlo pojednostavljena logika je upravo na liniji rušilačkog razmišljanja iz Uprave grada: isforsirati planskim neodržavanjem sopstvene objekte do devastiranja (Vrtić, Biblioteka, Stara opština, “Partizan”Kreka i td.);proglasiti ih ruševnim; porušiti (uz neozbiljnu javnu podršku kao što je Vaša); promijeniti namjenu zemljišta novim regulacijskim planom i prodati ranije dogovorenim “kupcima”.Sve slučajno i spontano.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here