Učesnici “Marša mira” – Srebrenica – Odžak – Vukovar danas stižu u Kalesiju

0
696

Ove godine, po prvi put Organizacija demobilisanih boraca ARBIH Srebrenica i preživjeli učesnici “Marša smrti” iz jula 1995. godine, iz Srebrenice su odlučili da organizuju i učestvuju zajedno sa Udrugom “Koraci mira” iz Odžaka u “Maršu mira” od Srebrenice do Vukovara.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana. Učesnici su krenuli 07.11.2017. godine u iz Memorijalnog centra Potočar a danas bi tebali stići u Kalesiju gdje će u 12:30 položiti cvijeća na centralno Spomen obilježje u Kalesiji.

Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar pristekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju i građani Vukovara koji svojim učešćem u Maršu Mira i Biciklističkim ultramaratonom dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice, saopćeno je iz Organizacionog odbora. (rts)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here