Ubijen sin lidera Islamske države

0
116

Sin lidera terorističke organizacije Islamska država Abu Bakra el-Bagdadija ubijen je u gradu Homsu u centralnoj Siriji, objavila je u utorak naveče novinska agencija bliska ovoj grupi.

“Sin kalifa, Hudajfaha al-Badrija, ubijen je u operaciji protiv Nusajrijaha (termin koji grupa koristi za snage režima predsjednika Bašara al-Assada) i Rusa, u termoelektrani u Holmsu”, navela je agencija “Nashir News”.

Agencija je objavila fotografiju dječaka koji nosi oružje i obučen je u vojničku odjeću, ne navodeći detalje kada je došlo do ubistva.

El-Bagdadi je 2014. proglasio kalifat koji je obuhvatio dijelove Sirije i Iraka. Sebe smatra nasljednikom Muhameda te da ima pravo na titulu kalife, lidera muslimana.

U junu je Irak objavio da je ubio najmanje 45 militanata Islamske države prilikom vazdušnog napada u sirijskom gradu Hajinu, što je bio posljednji u seriji napada koje predvodi Bagdad.

Vojska je objavila da su irački borbeni avioni F-16 ciljali sastanak visokih funkcionera Islamske države na sirijskoj teritoriji.

Među ubijenim teroristima nalazi se i glasnik šefa Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija, dodaje se u izvještaju, ali se ne navodi kada je tačno vazdušni udar izveden.  (agencije)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here