U Zenici otvoren 25. sajam ZEPS 2018.: Olakšati investiranje i poslovanje u BiH

0
265

Na prostoru sajmišta na Kamberovića polju u Zenici danas je svečano otvoren 25. generalni bh. sajam ZEPS 2018., te 15. sajam ZEPS Intermetal, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sajmu je učešće uzelo 480 izlagača iz 19 zemalja svijeta, a trajat će od 2. do 6. oktobra.

Generalni direktor Poslovnog sistema RMK-a, organizatora sajma ZEPS, Vedad Šestić rekao je kako je ove godine manje izlagača nego prošle, ali da ne znaju da li je to rezultat političkog okruženja, izbora ili jednostavno teške ekonomske situacije.

“Rano je da kažem da nisam zadovoljan. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati. Znate da je sajam tu radi ugovora i firmi koje dolaze i to nam je osnovni zadatak. Ono što mogu reći da smo prošle godine bili prezadovoljni, a ove godine vidjet ćemo za nekoliko dana što će izlagači i firme reći te ćemo napraviti rezime i uporediti”, rekao je Šestić.

Otvorenju sajma prisustovao je veliki broj zvanica iz svijeta privrede, ekonomije i društvene djelatnosti.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je istakao kako je Zenica grad sa prijateljskim odnosom prema investitorima, te je tu priliku iskoristio da pozove investitore da ulažu u taj grad.

“Slažem se sa konstatacijom da je politika važnija od privrede. To treba promijeniti. Ljudi koji investiraju i zapošljavaju ljude i finansiraju nemogući birokratski aparat u BiH. Grad Zenica je poduzeo korake da postane lider u BiH na evropskom putu. U prošloj godini dobili smo BFC certifikat koji govori o tome da smo prijateljski nastrojeni prema investitorima. Grad Zenica pored postojeće industrijske zone otvara još dvije zone gdje ćemo po jednu KM po metru kvadratnom davati investitiorima zemljište i sve potrebne dozvole u roku sedam dana. Dobrodošli ste u Gradsku upravu Zenice” rekao je Kasumović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here