U UKC Tuzla tokom godine obavljeno više od 3 miliona pregleda i oko 18.000 operacija

3
2369

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla tokom 2016. godine primjenjivane su savremene i visokokosofisticirane dijagnostičke procedure, uvedene su nove operativne metode, ulagano je u modernizaciju i opremanje klinika, uz kontinuirano educiranje kadra, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare prof. dr. Nešad Hotić, generalni direktor UKC Tuzla, govoreći o poslovanju u godini koja je na izmaku.

Osim prof. dr. Hotića, na konferenciji za novinare bili su uime domaćina prof. dr. Fahrija Skokić, medicinski direktor UKC, predsjednica UO UKC Munevera Bećarević, glavni medicinar UKC Mirza Jahić, pravnik Ervin Mujkić, šef Odjela informacionih tehnologija Nihad Mešanović, te glasnogovornica UKC Ersija Aščerić – Mujedinović.

generalni direktor naglasio je da je ovaj kolektiv za posvećenost i usmjerenost za dobrobit pacijenata dobio priznanje od strane građana, koji su ovu zdravstvenu ustanovu, u istraživanju koje je obavljeno pod patronatom Ambasade SDA u BiH, proglasili najboljom zdravstvenom ustanovom u Federaciji BiH.

– U ovoj godini uradili smo više od 18.000 operacija, a obavili više od 3 miliona pregleda što je porast u odnosu na prethodnu godinu od oko 113.500 pregleda. Uveli smo brojne nove procedure, naša Klinika za hirurgiju je jedina ustanova u BiH koja se bavi barijatrijskom hirurgijom patološke debljine. Na koncu, zaustavili smo trend gubitaka i očekujemo da ćemo ovu godinu poslije dugo vremena okončati pozitivno – rekao je prof. dr. Hotić, naglasivši da to ne znači eliminaciju gubitka iz ranijih godina, ali koji se ne povećava.

Posebno je ukazao da je UKC Tuzla lider u transplantacijskoj medicini, što je jedan od strateških ciljeva ove ustanove. Kazao je da je oko 90 posto svih transplantacija u BiH obavljeno u Tuzli, uglavnom domaćim resursima.

– U 2016. godini urađena je 21 transplantacija bubrega od čega 9 kadaveričnih. Obavljeno je 6 kadaveričnih transplantacija rožnjače i 4 kadaverične transplantacije jetre. Jedini smo centar u BiH u kojem se obavljaju transplantacije matičnih čelija hematopoeze. U ovoj godini obavljeno je 18 transplantacija koštane srži što je porast za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu – naglasio je generalni direktor UKJC Tuzla.

Na kraju je rekao da su ogromna sredstva uložena u renoviranje i moderniziranje klinika, a najavio je da će već u januaru biti otvoren novi hirurški centar na Klinici za dječije bolesti.

Uz sve, vođena je politika stalne edukacije ljekarskog i medicinskog kadra, tako da je tokom godine više od 600 ljekara bilo je na edukaciji u medicinskim centrima u inostranstvu.

– Naš primarni cilj u 2017. godini jeste da UKC ostane vodeći zdravstveni cebntar u BiH, da se uvode nove procedure, vrši dalja edukacija kadra, te ulaže u nabavku opreme i modernizaciju klinika – zaključio je prof. dr. Nešad Hotić.

Medijima se zahvalio na blagovremenom i objektivnom informisanju javnosti o radu UKC Tuzla. Portalu TuzlaL!VE.ba i još nekim medijskim kućama iz Tuzle i BiH uručena je zahvalnica, koju je uime našeg portala primila saradnica Azra Kunosić. (tl)

3 Komentari

  1. Sve med i mlijeko…A korupcija u UKC nikad veća, uzimaju iz oka, guzve nikad veće što znači da je organizacija nula…Bilo bi dobro da kažu koliko je transplantacija uspjelo, a koliko nije, zašto se hvale samo kad urade, a ne kažu kad neko umre poslije loše izvedene transplantacije…
    Ako sam dobro preslušao video sa hvalospjevne konferencije za medije generalni Hotić smatra normalnim da se bez konkursa primaju djeca doktora, a šta je s ostalima? Je l’ to nama ne trebaju zakoni i konkursi? Čuj kaže “pa i ja sam primljen bez konkursa”???
    A ne kaže da su gubici već trocifreni i da Begina švalerka u UO učestvuje u friziranju psolovnih rezultata…jadni onaj pravnik Mujka šta sve mora slušati, vidjeti i prešutjeti!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here