U Tuzli uskoro novi master program metodike njemačkog jezika

0
167

Trilateralni sporazum o saradnji između Goethe Instituta Sarajevo (Gete Instituta Sarajevo) – Friedrich Schhiller (Fridrih Šiler) Univerziteta u Jeni iz Njemačke i Univerziteta u Tuzli potpisan je danas. Riječ je o prvom i jedinom sporazumu u jugoistočnoj Evropi u okviru kojeg će u Tuzli biti pokrenut novi master program iz oblasti metodike nastave njemačkog jezika.

Koncept trilaterarnog sporazuma je novitet u našem akademskom prostoru, budući da će se nastava izvoditi u kooperaciji Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Jeni, koji posjeduje najrazvieniji studijski program iz oblasti Metodike nastave njemačkog jezika. Studentima će na taj način biti omogućen pristup najsavremeniji teorijskim naučnim i stručnim saznanjima.

„Težimo ka tome da proširimo saradnju sa ne samo univerzitetima u Bosni Hercegovini i pružimo novi program učenja njemačkog jezika. U pitanju je program podučavanja učitelja i nastavnika za kasniji život“, kaže dr. Alexandra Mittler, direktorica jezičkog instituta Goethe instituta Sarajevo.

Ciljna grupa master programa nisu samo studenti prvog ciklusa nego i nastavnici njemačkog jezika i književnosti koji će imati priliku pohađati dodatni strukovni studij, što će biti jedinstvena prilika za stručno usavršavanje.

„Tako da se i na taj način Univerzitet u Tuzli uklopa u taj koncept cjeloživotnog učenja kojem ćemo težiti u narednom periodu“, ističe dr.sc. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

„Želimo obrazovati i studente i nastavnike sa fokusom na didaktiku i metodiku njemačkog jezika budući da je to specijalnost Fridrih Šiler Univerziteta u Jeni. Još jedan od ciljeva je i podržavanje nauke opće“, pojašnjava prof. Bernd Helmold, predstavnik Friedrich Schiller Univerziteta iz Njemačke.

Prvi polaznici master programa će biti upisani već naredne godine a cilj projekta je uspostava zajedničkkog programa u okviru trilaterarne saradnje. Polaznici će nakon završetka dobiti diplomu koja će biti priznata na akademskom prostoru cijele Evrope.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here