U Tuzli svečano otvoren prvi Centar za robotiku u BiH

0
485

Bosna i Hercegovina dobila je prvi Centar za robotiku, koji je danas svečano otvoren u tuzlanskom Mejdanu, gdje je sjedište ovog centra, koji će osposobljavati mlade osobe u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad.

Investitor i idejni tvorac Centra za robotiku vrijednog milion KM je Bosanac Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme Masterwerk, koja se bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a 2013. godine lepezu djelovanja je upotpunila i robotikom.

-U ovom centru će biti organizirani besplatni treninzi za koje će biti raspisan konkurs – istaknuo je Babajić, navodeći da će kroz proces obuke biti osposobljeno 68 ljudi.

Po riječima Babajića, cilj ovog projekta jeste transfer znanja, jer “privrednici mogu kupiti mašinu, ali trebaju je i znati pustiti u rad“, a dodaje i da se plaćaju veliki iznosi stručnjacima iz inostranstva koji vrše popravke na robotima.

Svečanom otvorenju prvog Centra za robotiku u BiH prisustvovala je i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christine Constanze Hohmann, koja je istakla značaj ovog projekta za budućnost BiH, naglasivši da će mladi u BiH putem ovog jedinstvenog centra prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju jedno ovakvo visokokvalifikovano znanje.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da će otvorenje Centra za robotiku u Tuzli doprinijeti većoj produktivnosti i konkurentnosti proizvoda kompanija s područja TK i omogućiti im ravnopravan položaj na evropskom i drugim međunarodnim tržištima, ostvarujući efekte i na poboljšanju poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

-Suočeni s prijetnjom sve većeg odlaska mladih i stručnih kadrova, u ovom i sličnim projektima vidimo šansu za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih investitora – zaključio je premijer Gutić.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić ocijenio je da uspostavljanje Centra za robotiku na području Tuzlanskog kantona predstavlja prekretnicu u razvoju ovog kantona, omogućavajući privredi i obrazovnom sistemu bolju konekciju i saradnju s tržištem rada.

-Ovakav moderan Centar predstavlja ne samo transfer tehnologije i znanja nego i priliku za mlade – poručio je Hodžić, ocijenivši da su privrednici s područja TK-a, koji su na tržištu EU, najbolji ambasadori svoje zemlje.

Centar za robotiku dio je develoPPP.de programa koji podržava njemačko Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj – BMZ. (F)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here