U Tuzli promovirana knjiga o slavnoj košarkašici Razi Mujanović (Foto)

1
945

„Ništa nije oduzeto, a ni dodano. Navedeno je baš onako kako se sve odvijalo tokom moje duge košarkaške karijere. Drago mi je da je knjigu pisao čovjek koji je od samih početaka moje karijere bio tu i koji poznaje kompletan moj sportski put“, izjavila je slavna košarkašica Raza Mujanović na večerašnjoj promociji monografije „Raza – stanovnik Kuće slavnih“ novinara Ekrema Avdića.

U Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“ okupio se veliki broj prijatelja, bivših suigračica i poštovalaca košarkašice koja je krajem septembra ove godine primljena u FIBA-inu Kuću slavnih. Osim ostalih, došle su i njene suigračice iz vremena kada je Jedinstvo Aida osvojilo titulu evropskog prvaka, Mara Lakić – Brčaninović i Stojanka Došić – Zoljić, te bivši selektor ženske reprezentacije BiH Alija Biberović.

Mujanovićeva je istaknula kako se nada da će u dogledno vrijeme neka mlada košarkašica iz BiH poći njenim stopama slave, ali i putem velikih odricanja, u čemu će i sama pomoći onoliko koliko joj odgovorni u društvu i košarkaškom sportu dozvole.

O knjizi, odnosno, o Razi Mujanović kao svjetskoj igračici, govorili su prvi načelnik Tuzle Selim Bešlagić, novinar Miroslav Petrović, te autor Ekrem Avdić.

– Razu poznajem od rođenja, a sa 14 godina sam je doveo u KK Jedinstvo Aidu. Njena karijera trajala je 27 godina i teško da će to neko ponoviti. Tri puta je proglašavana najboljom košarkašicom Evrope, okitila se srebrenom olimpijskom i medaljom sa svjetskog prvenstva. Ima četiri evropske titule, te trofeje sa 15 nacionalnih prvenstava. Igrala je u Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama – kazao je Avdić.

Dugo poslije završetka promocije Raza Mujanović je strpljivo potpisivala knjige koje su njeni poštovaoci željeli imati u svojim kućnim bibliotekama.

Monografija „Raza – stanovnik Kuće slavnih“ štampana je na bosanskom i engleskom jeziku u izdanju tvrtke “Avdić group”, u tiražu od 1.000 primjeraka, a promocije će, kako je najavljeno, biti održane u Sarajevu, Zagrebu, te drugim gradovima u BiH i inozemstvu. (tl – Foto: Azra Kunosić)

Download PDF

1 komentar

  1. Čestitke još jednom našoj Raziji.Veliko hvala novinarskom bardu Ekremu Avdiču za ovu knjigu o Mujanovičkinoj karijeri sportiste ali i njenom životu .Eh sad treba i jedna ulica u Tuzli da se zove “Ulica Razije Mujanović.”
    Svaka čast Kinđetu ,ali on je proslavio drugi grad a ne Tuzlu.Zato nećemo valjda čekat da se Razi nedo Bog šta desi pa da onda jedna ulica u ovom gradu ponese njeno ime.To treba učiniti sada jer za trideset ili četrdeset godina ,kome ćeš ti objašnjavati ko je i što bila Razija Mujanović.Ovo sve se odnosi i na Mihajla Vukovića o kojem ovde ne treba trošiti riječi. U Valensiji su mu već odali priznanje dajući sportsskoj hali njegovo ime.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here