Video: U Tuzli promovirana knjiga kolumni Derviša Čička (Foto)

5
948

Knjiga kolumni pod nazivom „Oni odlaze, a mi ne ostajemo“ tuzlanskog intelektualca Derviša Čička, svečano je večeras promovirana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli.

Riječ je o trećoj knjizi kolumni spomenutog autora, koja je, u stvari, zbirka svih do sada objavljenih komentara, eseja, osvrta i kritika raznih književnih djela, objavljenih od 2013. godine do danas.

– Ne živim od pisanja, ali pišem relativno lako i isključivo kao hobi koji me relaksira, iako su teme napisa često teške, sumorne i crne, jer govore o našoj zbilji, a znamo kakva je – kaže za Fenu Derviš Čičko.

Recenzent Ekrem Avdić, novinar u mirovini, spomenuo je svog nekadašnjeg redakcijskog kolegu, poznatog kolumnistu „Večernjeg lista“ iz Zagreba, Milana Ivkošića, kazavši kako je zbog oštrog pera nazvan „domoljubnim čangrizalom“. Avdić je tako nazvao i Derviša Čička, pisca bez dlake na jeziku i za koga ne postoje zabranjene teme.

– Čičko je u stroju hrabrih i domovini najodanijih intelektualaca. On piše o onim ljudima i pojavama koji pokazuju da ne vole ni državu ni domovinu. To su oni koji vole samo sebe i rade za svoj interes – kazao je Avdić.

Moderatorica, novinarka Amela Hajvaz, pročitala je dvije Čičkove kolumne „Oni odlaze, a mi ne ostajemo“ o bijeloj kugi koja prijeti nestankom države i „Odgovornost i krivnja“ u kojoj autor kritizira propagandu na kojoj lokalne vlasti grade strategiju pobjede na izborima, a u stvari se radi o „plašenju izmišljenim strahovima“.

Promociji je prisustvovao veliki broj uglednih tuzlanskih ličnosti, među kojima su bili Amira i Selim Bešlagić, Mehmed Bajrić, liječnici Adnan Burina, Ahmet Halilbašić i Ferid Konjić, umjetnik Nesim Tahirović sa suprugom Mirjanom i mnogi drugi.

Knjiga kolumni Derviša Čička izašla je u izdanju štamparije PrintCom iz Tuzle, u ograničenom tiražu i namijenjena je, kako je rečeno, onima koji vole čitati, ali i razmišljati. (tl – mp)

5 Komentari

 1. Piscu knjige:
  Radeći kao skladištar veliki niz godina, ponosno ističući to, i valjda, pateći od “profesionalne bolesti” evidencije i brojeva, zaželio sam da je svaka kolumna imala broj i datum objave. Ali…. Predhodno upoznat i, na neki način, involviran sa velikim brojem objava, te prelistavajući knjigu, shvatio sam da to uoće nije potrebno. Svaka kolumna, kad god ona bila napisana, univerzalna je i aktuelna u današnjem trenutku.
  Knjiga je slika i omaž jedne sredine, ne puno različite od drugih, koju pisac prikazuje i PROKAZUJE u punom i pravom svijetlu, ciljajući na njene mane, nepravilnosti i nelogičnosti. Piscu nije cilj pojedinac, ni osobno neslaganje sa njegovovom riječju i činenjem, već pravovremena kritika stanja i pojave koja kao karcinom nagriza društvo.
  Sebi ću dozvoliti, da budem slobodan, te da se tebi obratim sa ti, i da ti zaželim mnogo uspjeha u budućem radu, u želji da i dalje ostaneš britak, nezavisan i SVOJ.
  Za čitaoce i podršku ne brini. Ima nas dosta koji misle slično tebi.

  • Gledam večeras Imamovića na FTV, vrat mu smežuran ko u ostarjele kornjače…Vide li to njegove “miljenice”???

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here