U Tuzli premijerno izvedena predstava za djecu ‘Bosanska bajka’

0
346

Pozorišna predstava za djecu “Bosanska bajka” za koju režiju i scenarij potpisuje Nedim Malkočević, danas je premijerno izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u čijoj produkciji je predstava i rađena.

Djelo je namijenjeno za djecu osnovnih škola, kako bi se na bajkovit, edukativan, zabavan i inspirativan način uputili u bosansku istoriju, tradiciju, kulturu i ljepotu.

“Bosanska bajka” govori o troje učenika, ujedno i tri glavna lika Damiru, Maji i Dini, koji otvaraju zabranjenu knjigu za koju moraju pronaći tajni ključ, zvani Bosna. Tada prolaze razne pustolovine, uče o bh. planinama, sevdalinci, hrani i tako na prikladan način upoznaju istoriju BiH.

Nedim Malkočević je izjavio Feni kako bi volio da se tokom 50 minuta, koliko traje predstava, najmlađa publika identifikuje s glavnim likovima, a kroz njih doživi svoju zemlju kao bogatstvo i zamisli Bosnu i Hercegovinu kao mjesto lijepe, sigurne i prosperitetne budućnosti.

– Želja nam je da na ovaj način najmlađi njeguju našu tradiciju, da uživaju u prirodnim ljepotama naše domovine i kao što reče vila u predstavi, da u budućnosti slijede “put mira i sreće” – dodaje Malkočević.

Ističe da je dogovoreno nekoliko izvođenja predstave, te da očekuje da će “Bosanska bajka” imati dug pozorišni život.

Predstava će 1. marta biti izvedena u Kotor-Varoši, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uloge u ovoj predstavi tumače Feđa Zahirović, Hasiba Hadžimehmedović i Hasan Sušić, scenografiju potpisuje Hari Ejubović, dok je muziku radila Mirela Ibrahimović- Mehanović, ujedno i umjetnička rukovoditeljica predstave. (Fena, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here