U Tuzli položen kamen temeljac za novu zgradu Općinskog suda (Foto)

1
729

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, i predsjednik Općinskog suda Tuzla, Muhamed Tulumović, označili su danas početak izgradnje nove zgrade ovog suda, iako su pripremni radovi počeli prije nekoliko mjeseci.

Ovom događaju prisustvovali su najviši predstavnici Suda BiH, VSTV, Skupštine i Vlade TK, Gradske uprave Tuzla i mnogi drugi.

Prethodno je Wigemark posjetio Kantonalno tužilaštvo i Kantonalni sud Tuzla, gdje se sastao sa visokim sudskim zvaničnicima. Rečeno je da će novi objekat, u koji je samo EU uložila oko 4,5 miliona maraka, poboljšati uslove rada pravosudnih institucija.

Wigemark je naglasio da je zgrada Općinskog suda dio šireg paketa pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH u poboljšanje infrastrukure pravosuđa kako bi se sanirale zgrade sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

Rekao je da je EU u poboljšanje uslova rada pravosuđa do sada uložila oko 50 miliona maraka.

– Cilj ovih ulaganje je pružanje boljih usluga građanima u TK i samoj Tuzli. Velika je važnost uspostaviti vladavinu prava, što je bitno za sve zemlje, a posebno za BiH koja želi postati članica EU. Ja u to vjerujem, ali da biste imali neovisno pravosuđe ono mora imati odgovarajuće uslove, sigurne i odgovarajuće objekte i opremu za rad. Priliko obilaska prostorija Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda koje se renoviraju, razgovarali smo o tome koliko savremena oprema pomaže u njihovom radu – rekao je Wigemark.

Napomenuo je da prostorije pravosudnih institucija generalno sa sobom nose jednu simboliku, svuda u svijetu.

– Kada dođene u te prostorije želite da osjetite ponos, istinsku vjeru i povjerenje da će pravda biti zadovoljena i da će se vaše potrebe ispuniti – rekao je ambasador EU.

Na kraju se zahvalio svima koji su pomogli ovaj objekat, spomenuvši vlasti Švedske i Norveške, ali i lokalne i kantonalne vlasti koje su zajednički radile na realizaciji objekta. Tuzlanski kanton je najveći u Federaciji i samim tim njegove potrebe su najveće i kada je riječ o pravosudnim potrebama.

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija izrazio je zahvalnost EU kao velikom partneru i prijatelju. Podsjetio je da je TK najveći u Federaciji sa skoro 450.000 stanovnika i predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih regija u BiH, te samim tim ima potrebu za efikasnijim pravosuđem.

Podsjetio je da je vlada Švedske uložila oko 150.000 KM u izradu projektne dokumentacije za zgradu Općinskog suda, dok su drugi donatori osigurali oko 250.000 maraka za opremanje. Ukupna površina buduće zgrade je oko 5.500 kvadratnih metara. Imat će oko 40 kancelarija i četiri sudnice.

O značaju izgradnje zgrade Općinskog suda i ulaganja u pravosuđe govorili su i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjednik Općinskog suda Muhamed Tulumović, te premijer TK Jakub Suljkanović.

– Ako se zna da ulaganje u novu zgradu suda iznose 6,5 miliona maraka, sa ulaganjima u renoviranje prostorija pravosudnih institucija u TK dolazimo do cifre od ukupno 9 miliona maraka koje se ulažu u ovo područje – naglasio je Suljkanović.

Inače, pripremni radovi na novom objektu počeli su prije nekoliko mjeseci, a trenutno se radi na pripremi temelja, uz angažovanje brojnih građevinskih radnika, strojeva i mašina. (tl – Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

1 komentar

  1. Zgrada k’o zgrada!
    Običnom čovjeku za istinski ponos, vjeru i povjerenje nije važan beton izvana i namještaj unutra, već ko sjedi za tim namještajem. Zgradu i institucije čine, nose i krase ljudi, stručnjaci u svome poslu. Čestiti, pravedni, moralni i etični. Znanjem potkovani. Ko zna, možda bi tu trebalo nešto promijeniti, pa postaviti novi kamen temeljac.
    Što se mene tiče mogli su, uz određene preinake i nadogradnju stare, ostaviti postojeću, a jedan mali dio novca da iskoriste u davanje minimalnih novčanih sredstava za prevoz ili topli obrok budućim kolegama, koji besplatno odrađuju volonterski, dvogodišnji rad za polaganje pravosudnog ispita.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here