U Tuzli otvoren Festival vina, prateće opreme i gastronomije “VinoSalis 2018” (Foto)

0
1017

U hotelu “Tuzla” u Tuzli otvoren je dvodnevni Festival vina, prateće opreme i gastronomije “VinoSalis 2018.”, koji je okupio 46 vinskih kuća sa 540 vinskih etiketa, sedam sirana, pet mesnih industrija, šest proizvođača prateće opreme i dva vrhunska proizvođača maslinovog ulja.

Između ostalog, predstavljen je i dio sajamske opreme za vinske festivale EASY COOLER koja je standardni dio opreme svih vodećih svjetskih festivala.

Haris Dedić, jedan suvlasnika agencije “Rare & Ture” iz Tuzle, koja je organizator Festivala, kaže kako se ova manifestacija organizuje u Tuzli prvi put, te da je namjera bila okupiti na jednom mjestu ljude koji proizvode vino i ljude koji uživaju u vinu.

– Festival nije takmičarskog karaktera, a željeli smo da predstavimo Hercegovinu i vina s tog područja, poput „žilavke“ i „blarine“, koje godinama na svjetskim vinskim smotrama dobijaju najviša priznanja i predstavljaju svojevrstan brend, a mi ih u našoj državi cijenimo manje od uvoznih vina – izjavio je Dedić za Fenu.

U dvije velike hotelske sale uz mnoštvo raznih vrsta vina, među kojima ima i italijanskih, španskih, portugalskih i drugih, izložene su razne delicije poput livanjskog i drugih sireva, pršuta, kulena i drugih suhomesnatih proizvoda.

Sutra je na festivalu edukativni dan, kada će vodeći regionalni somelijer Siniša Lasan iz Hrvatske održati posebne radionice na kojima će predstaviti najbolja vina iz Hercegovine i Međimurja. (mp, Foto: Miroslav Petrović i Ivan Arambašić)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here