U Tuzli obilježen Dan bijelih traka (Foto)

0
284

U organizaciji Omladinskog pokreta “Revolt” i Građanske inicijative “Jer me se tiče” uličnom akcijom u Tuzli obilježen je Dan bijelih traka.

Na današnji dan, prije 25 godina, Prijedorčanima je naređeno da na ruke stave bijele trake i na kuće okače čaršafe, kako bi mogli biti prepoznati kao nesrpsko stanovništvo.

Aktivisti su građanima na tuzlanskom Korzu dijelili bijele trake koje, kako su istakli iz Revolta, nisu samo znak sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta te poricanja zločina.

“Želimo naglasiti da su naši sugrađani iz Prijedora prije 25 godina na svoje kuće morali staviti bijele čaršafe, a kada izlaze iz kuće stavljati bijele trake na ruku, što je jedan fašistički način obilježavanja, nakon kojeg su ubijani. Želimo iskazati svoju solidarnost, ali i dati podršku roditeljima koji se već nekoliko godina bore za podizanje spomenika svojoj djeci, a tamošnja gradska vlast to ne dozvoljava”, kazala je Ana Marija Divković, aktivistica Omladinskog pokreta “Revolt”.

Tuzlaci su poručili da se svi oni koji danas nose bijelu traku na ruci ograđuju od politike koja je 1992. godine izvršila etničko čišćenje.

“Svi oni koji danas nisu mogli otići u Prijedor ili doći na Korzo u Tuzli, najmanje što mogu učiniti je da pošalju e-mailove gradonačelniku Prijedora i Skupštini, u kojim bi zahtijevali da se žrtvama napravi spomenik”, naglasila je Divković, poručivši da prijedorske žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Istovremeno, Dan bijelih traka je na svojevrstan način na Korzu obilježio i mirovni aktivista i borac za ljudska prava Ramiz Berbić.

“Ovdje sam kako bih ukazao na jedan fašistički čin kojim je ostvarena genocidna ideja. Posebno je poražavajuće da brojni ratni zločinci u Republici Srpskoj danas imaju svoje spomenike, a za djecu Prijedora koja su ubijena na svirep način nije dozvoljeno podizanje spomenika”, izjavio je Berbić.

Obilježavanju Dana bijelih traka pridružili su se i učenici tuzlanske Osnovne škole Simin Han.

“Naše učenike od malih nogu želimo učiti nečemu što se nažalost desilo prije 25 godina. Bitno je da znaju da se nikakvim etiketama, odnosno obilježjima, nijedna nacija ne treba isticati. To što se dogodilo ne smije se nikada ponoviti”, rekao je profesor Nijaz Hamidović.

Ističe da je važno da mlađe generacije znaju šta se dešavalo u njihovoj zemlji, ali da obrazovni sistem ne posvećuje dovoljno pažnje dešavanjima iz proteklog rata u BiH. (A.K., Klix.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here