U Tuzli danas promovirana kampanja borbe protiv korupcije (Foto)

0
621

Ministarstvo unutarnjih poslova TK i Kantonalno tužilaštvo Tuzla, u saradnji sa ICITAP-om (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD) i INL-om (Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD), danas su u Tuzli promovirali kampanju pod nazivom „Borba protiv korupcije“.

Riječ je o zajedničkoj kampanji koja se, osim u Tuzli, od 5. do 9. juna sprovodi u Banjoj Luci, Zenici, Sarajevu, Mostaru i Brčko Distriktu.

U holu robne kuće „Tuzlanka“ postavljen je info pult na kojem je dijeljen tematski promotivni materijal kao i upitnik o iskustvima građana u borbi protiv korupcije.

O svim pitanjima iz ove oblasti mogli su razgovarati sa predstavnicima policije i tužilaštva.

-MUP TK na svojoj web stranici postavio je link za prijavljivanje korupcije (www.muptk.ba – „Prijavite korupciju“) i vrlo je bitno da prilikom prijave slučajeva korupcije građani navedu koje je to lice, koji period i koja je krivična radnja u pitanju. To je bitno za tužioce koji rade na takvim slučajevima kako bi lakše mogli usmjetiri istražne radnje – izjavio je za TuzlaL!VE.ba glasnogovornik MUP-a TK, Izudin Šarić.

Dodao je da je ovo druga kampanja vezana za borbu protiv korupcije na području TK.

– Primijetili smo da postoji kod građana određena bojazan kod prijavljivanja zato što ne postoji zakonski osnov zaštite „zviždača“, odnosno lica koja prijavljuju koruptivne radnje. Kada bi to bilo riješeno sigurno je da bi se veći broj građana odlučio na prijavljivanja korupcije – ismatra Šarić.

Danas je promovirana i mogućnost podnošenja anonimne prijave za bilo koji oblik korupcije.

O tome je, među ostalim, s građanima tokom kampanje razgovarala Nermina Pavljašević, službenica policije PU Tuzla, saradnice na projektu, Ninela Faslić i Erna Husarkić, te više policijskih službenika.

– Građanima smo nastojali skrenuti pažnju na to da nije tako strašno prijaviti slučaj korupcije i da to mogu učiniti anonimno, kako policiji tako i putem interneta ili pozivom na broj 122. Odziv građana danas je bio veliki. Stiče se utisak da se plaše, pa smo ih tokom razgovora ohrabrivali i savjetovali da ubuduće bez straha prijavljuju slučajeve korupcije, da će biti zaštićeni i da svaki policajac u kantonu mora zaprimiti prijavu korupcije – rekla je Nermina Pavljašević.

Kampanja “Borba protiv korupcije” u Tuzli završava danas. (tl, mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here