U Tuzlanskom kantonu postoji oko 500 nelegalnih deponija (Video)

0
438

Problem nelegalnih deponija na području Tuzlanskog kantona i dalje je prisutan. Njihovo čišćenje nastavlja se konstantno na lokacijama na kojima je uočeno nelegalno odlaganje otpada.

U Tuzlanskom kantonu postoji oko 500 deponija koje se nalaze pored puteva, rijeka i šuma i gdje neodgovorni građani odlažu otpad.

Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prirodu u Vladi TK Goran Mišić smatra da veći problem predstavljaju “zvanične općinske deponije”, koje zbog neispunjavanja uslova, imaju karakter nelegalnih deponija.

– To su deponije još od prije rata i tada nisu postojali ovakvi standardi i propisi kao sada, ali problem predstavlja i nedostatak sredstava – pojasnio je.

Za izgradnju sanitarnih deponija u općinama, otpor stvaraju građani, kazao je Mišić te podsjetio na situaciju u mjestu Huskići pored Lukavca gdje se trebala graditi regionalna deponija.

– Dobili smo svu potrebnu dokumentaciju i saglasnost lokalne zajednice. Međutim, saglasnost je povučena i projekt je propao – kazao je.

Pozitivan primjer rješavanja odlaganja otpada riješile su općine Živinice, Banovići i Kladanj uz pomoć ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, osnivajući firmu “EKO Sep.

Trenutno su, navodi Mišić, zatvorene deponije u Živinicama i u još nekoliko općina. Smeće se odvozi u Doboj što iziskuje dodatne veće troškove, ističe Mišić. (f)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here