U subotu se održavaju 39. susreti Krečana (Foto)

0
608
Sudionici 1. susreta Krečana, 1979. godine

Jedna od najdugovječnijih i, ujedno, najljepših manifestacija u Tuzli – „Susreti Krečana“ održava se tradicionalno svake druge subote u decembru, pa će se tako ovogodišnji 39. susret Krečana održati preksutra, 9. decembra.

Organizator susreta je UG “Kreka”, najstarije aktivno udruženje građana koje od 1979. godine neprekidno priređuje manifestaciju koja baštini tradicije multinacionalnog, zajedničkog života u Kreki još iz vremena Austrougarske monarhije.

Kreka s pravom nosi prefiks „Evropa u malom”, zbog velikog broja nacija koje su živjele na ovom prostoru. Stanovnici Kreke dokazali su i dokazuju i danas da je uvijek bilo važnije ko je kakav čovjek, a ne kojoj vjeri i naciji neko pripada.

Ove godine, Krečani se prvi put okupljaju na praznom prostoru ove godine srušenog DTV „Partizana“, objekta koji za sve njih, ali i za mnoge Tuzlake, znači više od zgrade, znači tradiciju duge sportske kulture po čemu je ovaj kraj bio poznat, ponosan i cijenjen.

Objekat DTV “Partizana” srušen je 5. maja 2017. godine. Tim povodom, Krečani će na skupu u subotu paljenjem svijeća na trotoaru pokraj nekadašnjeg doma simbolično odati poštu objektu u čijem nestanku je nebrgom sudjelovala i gradska vlast. Ujedno, ispoljit će uvjerenje da će neke druge generacije vlastodržaca u Tuzli ponovo na istom mjestu podići društveni dom, kakvog odavno nema. za potrebe građana jedne od najvećih mjesnih zajednica u Gradu.

Paljenjem svijeća Krečani će, ujedno, odati počast svojim sumještanima koji više nisu živi.

Program manifestacije “39. susreti Krečana”:

• 10,00 – Okupljanje krečana u prostorijama UG “Kreka“ u BKC-u i polaganje vijenca na spomenik Husinskom Rudaru
• 11,00 – Okupljanje krečana na prostoru DTV „Partizan“ i polaganje vijenaca na spomenik palim borcima II svjetskog rata i odbrambenog rata 1992. – 1995.
• 11,30 – Tradicionalno zajedničko fotografisanje prisutnih na igralištu DTV „Partizan“
• 12,00 – Zabavni dio susreta u „Ječmištu“ Miladije
• 19,00 – Zabavni dio susreta u Kristalnoj dvorani Hotela „Tuzla“

Mješoviti Hor UKUD “Zvonko Cerić” najavio je dolazak na prostor DTV “Partizana” u 10,30 h i svojim programom uveličat će manifestaciju „39. susret Krečana“, saopćio je Zoran Petrović, predsjednik UG “Kreka”.

Pogledajte malu foto retrospektivu život u Kreki i susreta Krečana, od prvog do prošlogodišnjeg. (zp, mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here