U sridu: Bolešljivi Savez svojim odlukama podstiče nacionalizam i “divljanje”

4
367
Piše: Miroslav Petrović

Pretkraj prošle godine, nakon nacionalističkih ispada i “divljanja” navijača na utakmici polufinala Kupa BiH Široki – Sarajevo, tim sa Pecare kžnjen je sa sedam utakmica bez prisustva publike i sa 25.000 maraka.

Iako se i tada govorilo da je kazna blaga i da nacionaliste na tribinama neće spriječiti da sličnu scenografiju i ikonografiju ponove prvom zgodnom prilikom, Savez je otišao – korak nazad!?

Nakon žalbe Širokog, kazna je smanjena na tri utakmice igranja bez prisustva publike, što je kod mnogih istinskih ljubitelja nogometa izazvalo negodovanje i ogorčenje.

No, da glas javnosti ne dopire do čelnika Saveza i spodoba u disciplinskim komisijama, pokazuje najnoviji primjer, prema kojem je Širokom kazna smanjena na samo jednu utakmicu bez prisustva publike!?

Praktično, “škripari” će već na utakmici Široki – Sloboda u nedjelju bodriti svoje ljubimce i, ko zna, možda ponoviti nešto iz nacionalističkog arsenala, jer su tu jednu utakmicu kazne “odradili” u prošlom prvenstvu protiv Čelika.

Ne plaše se Saveza: Pecara i ne samo Pecara (ilustracija)

Zašto je kazna ovako smanjena za težak delikt, koji diljem države razara ćelije našeg društva, sada nije bitno. Gotovo je teško sjetiti se kada su FIFA ili UEFA kaznu za slične nesportske ekscese, a posebno za nacionalizam ili rasizam, nekom klubu ili reprezentaciji, drastično ublažili, a da za to nisu imali razlog.

Kod nas je to praksa. Kakav su razlog imali “disciplinci” NS BiH, koji su se i ovoga puta, kao i mnogo puta ranije, ponijeli kao noj gurajući gloavuču u pijesak, teško je reći, ali nije ni važno.

Politikom smanjivanja kazni po sistemu “prvo oštro, a onda kad se zaboravi blago” ljudi iz Saveza, u stvari, podstiču nacionaliste da i dalje divljaju, da zvižde zastavi i himnama, da ispoljavanju najniže strasti u ljudskoj prirodi, a nogomet guraju u blato.

I zato, kad se ponovo dogodi “eksces” sličan onome na utakmici Široki – Sarajevo, kakvih je bilo i previše i na još nekim utakmicama diljem podijeljene BiH, ne treba razloge tražiti u klubovima i njihovim ostrašćenim navijačima, nego u Savezu.

Blagošću i neprincipijelnošći NS BiH podstiče nerede, nacionalizam, divljanje i koješta drugo što je nezamislivo da se dogodi u zemlji visokog nogometnog profesionalizma i demokratije.

Demokratiju “osiguravaju” zakonski propisi, njihova striktna primjena i oštre kazne.

Ko će, nakon svega, kazniti Savez BiH? (Piše: Miroslav Petrović)

4 Komentari

  1. Savez ko i drzava, na tri dijela i svako stiti svoje, jedino Bosnjaci stite vise njihove nego svoje klubove.
    kakav savez takav fudbal a zna se gdje nam je liga u Evropi

  2. Fudbalski savez je prema statutu nevladina organizacija a u suštini biznis tim koji od fudbala sa svojim članstvom odlično živi. Svugdje u svijetu saveze vode ozbiljni i menadžmenti a u Bosni uhljebi koje je jedom Švabo uspio da rasturi ali su se oni ubrzo davranisali. Svi neredi u zemljama od kako je svijeta i vijeka počinjali su u arenama i na stadionima. Politika i politikanti vide odličnu priliku da njegujući navijačke skupine saopštavaju javnosti svoje namjere. Ono kao nestašna djeca a poslije posledice se eksplatišu. Najstrožije se moraju kažnjavati vređanja državnih obilježja, zastava himna i sl a istupi nacinalizma i fašizma u BiH posebno kažnjavati. Još ako se doda regularnost i neregularnost prvenstva, kladionice , pranje novca eto posla svima u sigurnosti ove zemlje. I mediji su zaslužni što sve nije tako. Ako je neko bivši fudbaler ne znači da je i pametan i pošten i da ga treba uhljebiti zato što je spiskao sve što je igrom zaradio. Savezi u BiH su puni upravo takvih. Kupuju se za ćevape.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here