U Srbiji i peta osoba umrla od groznice Zapadnog Nila

0
172

Institut za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut potvrdio je i peti smrtni slučaj od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila.

U Srbiji je do sada registrirano najmanje 70 slučajeva groznice Zapadnog Nila, uključujući pet žrtava, objavljeno je na internetskoj stranici tog instituta.

Najviše slučajeva zaraze ovim virusom koji prenose komarci registrirano je na području Beograda (30) i u Južnobanatskom okrugu (15), a pacijenti su u dobi od 22 do 84 godine.

Stručnjaci Instituta ističu da se od početka provode odgovarajuće epidemiološke mjere.

Prema riječima stručnjaka, prosječno se na jedan od 150 slučajeva zaraze mogu javiti komplikacije poput infekcije središnjeg živčanog sustava, a vjerojatnost takvih komplikacija veća je kod osoba s kroničnim bolestima, bolestima krvožilnog sustava, s visokim tlakom ili nekontroliranim dijabetesom.

Groznica Zapadnog Nila u Srbiji je prvi put evidentirana 2012. godine, a od prvog pojavljivanja do prošle godine oboljelo je 574 ljudi, a umrla je 61 osoba.

Bolest je sezonskog karaktera, javlja se tijekom ljeta, prvi oboljeli uglavnom se registriraju u drugoj polovici srpnja, a najviše oboljelih je obično u kolovozu.

U zemljama EU-a do sada su zaraženi groznicom Zapadnog Nila registrirani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here