U Snoqualmie Valley istina može biti i strašnija od fikcije

0
141

Obožavatelji kultnog klasika Davida Lyncha iz 1990-ih poznaju jako šumovito područje Southeast Reinig ceste kao stvarnu lokaciju sa poznatim izmišljenim znakom: “Dobrodošli u Twin Peaks, populacija 51.201″.

Na istoj cesti, devet godina nakon premijernog prikazivanja Twin Peaksa, tada 39-godišnji Dayva Cross izbo je svoju ženu i dvije njene kćerke u njihovoj kući. Treću kćerku je držao zaključanu u spavaćoj sobi satima, puštajući je povremeno kako bi mu napunila čašu za vino.

13-godišnjakinja je uspjela pobjeći. Policija je kasnije našla Crossa kako leži na krevetu i puši cigaretu. Zločin je prestravio Snoqualmie, koji je već bio na rubu. Dvije sedmice prije Crossovog ubilačkog poduhvata, u kući u blizini pas je donio trofej: dio ljudske ruke koji je policiju odveo do ostataka ženskog tijela.

U Snoqualmie Valley istina bi mogla biti strašnija od fikcije.

Lynch i Mark Frost kreirali su nerealnu TV seriju i Twin Peaks se na male ekrane vraća u nedjelju. Jeziva misteriozna ubistva povezali su sa teritorijama izvan Seattlea zbog čudnog šarma malih gradova kao što su Snoqualmie, North Bend i Fall City, zbog ljepote te regije, kao i blagog osjećaja prijetnje u zraku.

Obojica su snažno uključeni u povratak emisije – već su napisali pilot i bili u obliasku mjesta u Washingtonu kada je Frostu prijatelj predložio da pogledaju Snoqualmie. „Odvezli smo se tamo i bukvalno pronašli mjesto o kojem smo pisali”, izjavio je za Entertainment Weekly. “Bio je to stvarno čudan trenutak .”

Očaj dovodi do samoubistava u šumi Snoqualmie, oko 30 milja istočno od Seattlea i taj motiv se ponavlja kroz dvije sezone, a guste šume Snoqualmie Valley redovno skrivaju ljudske ostatke.

“Ne bih željela biti shvaćena kao da pričam o odlagalištu”, izjavila je Sgt Cindi West, glasnogovornica šerifovog ureda u King Countyu. “‘Istovariti’ znači da je netko tamo to stavio. Ali imali smo ulogu u pronalaženju tijela u tom području. To su neki planinari koju su umrli, neki su se sami ubili, za neke ne znamo uzrok smrti, a neki su jednostavno ubijeni“, rekla je. „Ako razmislite o tome, Seattle je veoma popularna regija a Snoqualmie Valley je prvo prazno mjesto izvan grada.“

Tijelo Twin Peaksove kraljice Laure Palmer nije prvo koje je pronađeno na tom području, a sigurno neće biti ni posljednje.

U periodu od deset godina prije Twin Peaksa, Green River Killer je započeo svoje smrtonosno divljanje širom Pacific Northwest. Gary L Ridgway, opisan kao američki najplodniji serijski ubica, bio je komercijalni slikar kamiona kojem su plijen bile žene na marginama društva.

Godine 2003. odveo je istražitelje do ostataka April Buttram, 17, jednog od najmanje pet žrtava koje je zakopao u i oko Snoqualmie i North Benda. Tinejdžer je nestao 20 godina ranije.

Mark Lindquist, glavni javni tužilac u susjednom Pierce County, pripisuje jezivosti naslijeđa Snoqualmie Valleya onome što on naziva “samoodrživim mitom”.

“Kad je nešto objavljeno kao mjesto za X, to zatim ulazi u javne svijesti kao mjesto gdje se bavite X”, rekao je autor romana o čudnom kriminalu u svom okruženju.

A sta ako je X leš na raspolaganju?

“Na praktičnom nivou”, rekao je Lindquist, “nećeš odbaciti tijelo u centar Seattlea.”

Šerif Harry S Truman, jedan od Lynchovih fiktivnih Twin Peaks boraca protiv kriminala, ima više opakih objašnjenja: “Postoji neka vrsta zla tamo”, rekao je u epizodi četiri. “Nešto vrlo, vrlo čudno u ovim starim šumama. Nazovite to kako god želite, tama, prisustvo. Ona ima mnogo oblika, ali bilo je tamo toliko dugo da je se svatko može sjetiti. I uvijek smo bili ovdje u borbi protiv nje. ”

U svakom slučaju, tragedije su uzele svoj danak na Snoqualmie Valley.

2014. godine, malo tijelo je otkriveno u usamljenom dijelu ceste između Snoqualmie i North Bend. Njena pupčana vrpca je i dalje bila pripojena. Bila je umotana u peškir. Lokalne vlasti u ruralnoj državi Washington su je nazvali beba Kimball, po potoku u blizini kojeg je pronađena.

Prošle su tri godine. Njen život i smrt su ostali misterija. Ali stanovnici Valleya su tada podigli mali hram na jugoistočnom putu North Benda kako bi označili mjesto gdje je odbačeno novorođenče. Njegova strane su od grubog drveta; krov, blijedo zelenog metalnog prilaza. Unutra se nalazi bijeli krst na kojem je napisano Baby Kimball crnim markerom.

Rev Marty Benedikt, porodični pastor u crkvi Snoqualmie Valley Alliance, služi kao kapelan Eastside Fire & Rescue i Snoqualmie policije i vatrogasne službe. On savjetuje porodice žrtava i one odgovorne za pregledanje tijela. On je također predsjedavao sahranom ostavljenog novorođenčeta.

Između 75 i 100 ljudi se pojavilo na službi, rekao je Benedikt, i “Razgovarao sam o našem učinku kao zajednice, kako smo prihvatili nepoznato djete, kako smo se skupili da je volimo, da se brinemo za nju.”

Benedikt je radio u Salish Lodge & Spa, hotelu Great Northern koji je dobio slavu zahvaljujući Twin Peaksu, kada je premijera prve sezone emisije bila prikazana. Parking njegove crkve služio je kao neka vrsta potpore kada su snimljeni ovogodišnji kadrovi.

“To je ponovo stvorilo malo zujanja”, rekao je Benedikt. “To je neka vrsta zanimljive stvari, mislim, za zajednicu.”

Kako se datum prikazivanja nove sezone Twin Peaksa približavao, Salish Lodgea je ponudio fanovima “Twin Peaks iskustvo”, koje je uključivalo Dale Cooper koktel i šansu za gledanjem prve sezone serije iz njihove hotelske sobe.

Twede’s Cafe, zvani Twin Peaks ‘Double R Diner, prodaje “prokleto dobar Cup of Coffee” od kriške “Twin Peaks Cherry” pite. Zaposleni rade u majicama koje služe za reklamiranje restorana i serije.

Nisu svi od njih, međutim, impresionirani.

“Nikad nisam vidio Twin Peaks”, rekao je Jesse Lester, 16-godišnji student koji uslužuje goste na Twede-a. “Mada jesam čuo da je vrlo bizarno”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here