U Skoplju i drugim gradovima ponovo protesti

0
408

U Skoplju i drugim gradovima nastavljeni su i danas, peti dan zaredom, protesti građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju, javlja izvještač Tanjuga.

Pored prijestonice, učesnici protesta su se okupili i u Negotinu, Ohridu, Kavadarcima i drugim mjestima.

Učesnici protesta traže da se oformi zajednička makedonska platforma koja će očuvati jedinstvo i zajedništvo Makedonije. Oni ističu da će istrajati u odbrani unitarnosti zemlje.

Iz kabineta makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova je sinoć, poslije njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, saopćeno da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za osnovanje makedonske vlade povjeri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Kako je saopćeno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje Tiranske platforme od strane Zaeva.

“Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera”, navodi se u sinoćnjem saopćenju. (agencije, F, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here