U Sarajevu održan drugi uskršnji turnir u tucanju jaja

0
264

U sarajevskom klubu SSH danas je održan Drugi uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja u sklopu XII. izdanja mozaičnog magazina uživo “Duga Presshura“ o temi: AB OVO – običaj bojanja jaja kao simbioza poganskih običaja, profanih mitova, religijske simbolike i šarenila folklora, saopštili su iz Udruge “Libertas“, koja je organizovala turnir, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovogodišnjem turniru, koji je Udruga “Libertas“ upriličila u saradnji s partnerima projekta udruženjem “Facultas za prosperitet mladih“ i Udrugom organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, sudjelovao je 21 takmičar.

Prvo mjesto osvojila je Mladenka Jovanović, drugo Zoran Legat, a treće Slađan Tomić. Osvajači prva tri mjesta dobili su simbolične nagrade, a ostali utješne i morali su pojesti razbijeno jaje.

“Uz Uskrs se vežu brojni tradicijski običaji, među njima su i bojenje i tucanje jaja, to su najstariji uskrsni običaji. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima na natjecanjima u tucanju jaja prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina ili ne. Jedan od razloga zašto smo odlučili organizirati ovaj turnir jest druženje, okupljanje prijatelja i slavljenje Uskrsa, a uskoro i Vaskrsa. Ovo je odlična prilika da se radost podijeli i s našim susjedima. Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našem glavnom gradu BiH jer na ovaj način pokazujemo da u našem Sarajevu i dalje zajednički obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ovoga grada, unatoč destrukciji vremena i bolesti društva“, poručio je jedan od organizatora Marijo Pejić.

Profesor glazbe Enes Ibričević i Suzana Vinković predstavili su nekoliko skladbi iz klasičnog repertoara, a pjesnikinja Ivana Krstanović govorila je stihove duhovne poezije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here