U ponedjeljak počinje žalbena rasprava na presudu Prliću i ostalima

0
162

Pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala sutra će početi sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnijela šestorica zvaničnika nekadašnje samoproglašene Herceg-Bosne, koji su 2013. godine osuđeni za ratne zločine u BiH, kao i rasprava o žalbi Tužilaštva.

Oni su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer samoproglašene Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Ovo su nepravosnažne presude koje bi u drugom stepenu trebalo da potvrdi Žalbeno vijeće. Izricanje presude Žalbenog vijeća očekuje se u novembru 2017. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here