U Njemačkoj otvorena “liberalna” džamija

0
222

U Njemačkoj je otvorena prva “liberalna” džamija, u kojoj je zabranjeno nositi burku i nikab.

Muškarci i žene će se zajedno moliti, a džamiju će voditi žene imami

Džamiju Ibn Rushd-Goethe otvorila je odvjetnica i aktivistica za ženska prava Seyran Ates. Ženama i muškarcima bit će dozvoljena zajednička molitva, a članovi LGBTQ zajednice će biti dobrodošli bez predrasuda, rekla je Ates za Der Spiegel.

Sunitski i šijitski vjernici bit će pozvani da se zajedno mole u džamiji, a vodit će ju žene imami, naglasila je Ates.“Prekrivanje lica nema nikakve veze s religijom”

“Svima koji nose burke i nikabe ulaz će biti zabranjen. Ovako postupamo iz sigurnosnih razloga, ali i zbog uvjerenja da prekrivanje lica nema nikakve veze s religijom, već predstavlja politički stav”, izjavila je odvjetnica.

Ates se u djetinjstvu preselila iz Turske u Njemačku te i ranije osuđivala tlačenje žena u određenim muslimanskim zajednicama i pozivala na zagovaranje liberalnih vrijednosti.

“Liberalni muslimani poriču religiju zbog maltretiranja od strane konzervativnih vjernika”

“Muslimanski studenti koji dolaze iz liberalnijih okružja poriču vlastitu religiju kako ih ne bi maltretirali konzervativni muslimani”, rekla je Ates.

Moramo se ovome suprotstaviti, a to možemo postići samo otvaranjem vrata prostora u kojem je dozvoljeno postaviti svako pitanje”, zaključila je Ates.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here