U naselju Kreka srušio se zid zgrade bivšeg DTV “Partizana” (Foto)

1
1056

Dio zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje „Partizan“ u tuzlanskom naselju Kreka srušio se danas usljed dotrajalosti.

Prema riječima mještrana, prava je sreća da niko nije nastradao, jer je srušio dio objekta uz prometnu cestu kojom svakodnevno prolazi veliki broj građana i učenika.

Zgrada koja je izgrađena u vrijeme Austrougarske monarhije, bila je epicentar sportskog i društvenog života ovog dijela Tuzle.

Objekt je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je naredbom Sekretarijata za narodnu odbranu općine Tuzla izuzeta za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći.

Iako je po prestanku ratnih dejstava i nakon napuštanja privremenih korisnika zgrada trebala biti obnovljena i vraćena mještanima Kreke, to nikada nije urađeno.

Prije dvije godine Udruženje građana „Kreka“, koje neprekidno djeluje 40 godina, tražilo je i od Općinskog vijeća Tuzla dobilo je jednoglasnu podršku za adaptaciju zgrade i pretvaranje u muzej, dom za sport i društvene aktivnosti, ambulantu i druge sadržaje, ali to nikada nije urađeno.

Stručnjaci tvrde da je zgrada vrijedan objekt iz oblasti kulturno-povijesnog naslijeđa i to nulte kategorije, ali to do onih koji odlučuju o ulaganju novca nije dopiralo.

DTV Partizan Kreka u prijeratnom razdoblju dobitnik je najviših priznanja bivše zajedničke države za razvoj i afirmaciju fizičke kulture i sporta i kotiralo je kao jedno od najmasnovniji. Odavde su potekli brojni bh. vrhunski gimnastičari, košarkaši, rukometaši, atletičari, stonoteniseri, šahisti i drugi.

Unatoč tome, apeli stanovnika Kreke da se dom renovira i vrati građanima na korišćenje nisu urodili plodom, a današnjim rušenjem potpuno je dovedena u pitanje želja Krečana da im se vrati u posjed kompleks sportskih trena i zgrada za društvene potrebe.

Mnogi Tuzlaci vijest o rušenju zgrade dočekali su sa žaljenjem i nostalgijom, a stariji Krečani plačući su razgledali ruševinu.

Ovim povodom još se nije oglasilo Udruženje građana “Kreka”. (Tuzlalive, FOTO: TL i Derviš Čičko)

1 komentar

  1. Spavaš li mirno, Imamoviću Jasmine!?
    Koliko puta su tebe i Gradsku upravu stanovnici zapadnog dijela grada, kao i Udruženje građana “Kreka”, upozoravali i molili da nam pomognete oko tog, nama neprocjenjivog, objekta?
    Pitam se, da li je vaš stav: “Pustiti da propadne”, u stvari, pogodovanje građevinskom lobiju da dođe do izuzetno atraktivne i povoljne lokacije?
    Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Vrijeme će pokazati svoje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here