Video/U napadu na džamije na Novom Zelandu ubica pjevao pjesmu o Karadžiću

0
235

Više je osoba ubijeno u pucnjavi na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, objavila je policija, dok novozelandski mediji tvrde da je ubijeno između devet i 27 osoba.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. Policija je potvrdila da je uhitila jednog atentatora odjevenog u kamuflažnu odoru, ali je obznanila da se možda radi i o više osoba koje su nasumično pucali na džamiju Al-Noor. Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv.

U toj džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša, koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije ustrijeljen.

Kako je naveo Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji, napadač je imao kameru na kacigi dok je vozio i slušao je tu pjesmu.

“To je nešto što je zaista nevjerovatno”, naveo je amabasador BiH u Australiji.

“Snimak imam, grozan je. Pokazuje ubistva makar 20 ljudi. Radio je direktni prenos ubistva. Prikazuje vožnju, GPS upravlja do adrese gdje će izvršiti zločine. Puške su išarane nekim porukama protiv imigranata, muslimana, islama. Tokom te vožnje sluša srpsku nacionalističku pjesmu ‘Karadžiću povedi Srbe svoje koji se nikog ne boje’ što je izuzetno zbunjujuće”, rekao je Hajrić

Džamija Al-Noor nalazi se u predjelu distrikta Hagley Park, ali je potvrđeno prisustvo policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava. Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.

“Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja”, kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here