U Mostaru velika akcija čišćenja rijeka i područja oko Starog mosta

0
278

U organizaciji Ronilačkog kluba “Neretva” u Mostaru se provodi velika ekološka akcija pod nazivom “‘Bola’ nemamo ih stotinu” u sklopu koje se čiste korita i obale rijeka Neretve, Radobolje, Starog mosta, kula i stare gradske jezgre, javlja Anadolu Agency (AA).

“Akcijom čišćenja će biti obuhvaćeno područje od Carinskog mosta do mosta Hasana Brkića”, kaže član organizacijskog odbora velike ekološke akcije iz ronilačkog kluba Neretva Miro Dušić.

On ističe kako je zadovoljan velikim odazivom ekološki osviještenih građana i organizacija iz Mostara i drugih gradova koje sudjeluju u čišćenju obale i korita Neretve, Radobolje, Starog grada, Starog mosta i kula.

“Da je stanje normalno sigurno ovo ne bismo radili svake godine, ali stanje je iz godine u godinu sve gore, pa mislim da bi ove akcije trebalo i češće organizovati. Možda svako dva do tri mjeseca”, kaže Dušić za Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnjom akcijom, kako naglašava, poseban naglasak će se staviti na čišćenje nekoliko kritičnih dijelova obala Neretve, gdje se nalaze velike količine otpada, a na tim dijelovima bit će postavljene ploče s natpisom “Molimo ne bacajte otpad”.

Predsjednik Ronilačkog kluba “Ardea” i predstavnik vatrogasaca iz Čapljine Mario Jerkić kaže da Mostar zaista drži do Neretve i zbog toga se rado odazvao akciji čišćenja.

“Momci to održavaju i čiste i mi se svake godine javimo na njihovu akciju i pomognemo im. Ali općenito ispod Mostara i oko Čapljine je u lošem stanju. Imate plastičnih vrećica i otpada od folija na sve strane. To je odraz kulture i neobrazovanja posebice kad se zna da postoje centri za otkupljivanje plastike i recikliraju, onda je to zaista neodgovorno”, kaže Jerkić.

Načelnik Odreda izviđača Stari grad Zlatko Katica smatra da se najviše može pomoći edukacijom mladih, tako da im skrene pažnja kako se treba ponašati, da se ne bacaju otpaci.

“Mi smo svjedoci da se i prošle godine masa smeća izvadila iz Neretve. Prevencijom bacanja možemo puno toga uraditi. Neretva nije najčišća rijeka, ali prvenstveno zbog ljudskog nemara”, kaže Katica za Anadolu Agency (AA).

Odred izviđača Stari grad se drugi put odaziva na ovu akciju, a svima je zadovoljstvo kada mogu svojim doprinosom popraviti trenutno stanje i vratiti ljepote prirodi koja posebice tijekom ljeta dolazi do izražaja.

Suorganizatori akcije su Udruženje građana “Stari grad”, Kajakaški klub “Brodari-Neretva”, Alpinističko-sportsko penjački klub “Neretva”, Vijeće mladih Grada Mostara i Interventna spasilačka služba, koja ujedno brine i o sigurnosti svih sudionika.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here