U Kanadi završen 9. Halifax međunarodni sigurnosni forum

0
316

U Kanadi je završen 9. Halifax međunarodni sigurnosni forum, na kojem je razgovarano i o skandalu tokom vojne vježbe NATO-a u Norveškoj, prilikom koje su aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i prvi predsjednik moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk prikazani kao mete, javlja Anadolu Agency (AA).

Forumu su prisustvovali i turski ministar za Evropsku uniju (EU) i glavni pregovarač Omer Celik kao i načelnik Generalštaba Turske Hulusi Akar.

Celik i Akar su govorili na forumu koji su obilježili skandal tokom vojne vježbe NATO-a i dešavanja koja su potom uslijedila.

Forumu je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je u susretu sa Akarom ponovio izvinjenje.

Na forumu je organiziran niz sesija na kojima je razgovarano o miru, oružju, ulozi žene u uspostavljanju mira, Rusiji, Bliskom istoku, ali i klimatskim promjenama.

Norveški oficiri su razriješeni dužnosti nakon što su tokom NATO vježbe 16. novembra aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i prvi presjednik Mustafa Kemal Ataturk prikazani kao mete. U NATO-ovoj vježbi učestvovao je 41 turski vojnik, a nakon incidenta, po naredbi presjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, turski vojnici su povučeni s vježbe.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon toga u više navrata uputio izvinjenje Turskoj zbog dešavanja na NATO vježbi “Trident Javelin” u Norveškoj.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here